Francuska poslala strogo upozorenje Turskoj zbog upada u EEZ Kipra – predsjednik EP izrazio podršku

Francuska poslala strogo upozorenje Turskoj zbog upada u EEZ Kipra – predsjednik EP izrazio podršku

Piše: Michalis Michael

 

Francuska je pozvala Ankaru da izbegne provokativne akcije i ponovila podršku suverenitetu Republike Kipar.

U saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova, povodom posete kiparskog ministra inostranih poslova Nikosa Christodoulidesa Parizu, navodi se da će, nakon što je Turska najavila da će provoditi bušenja u Istočnom Mediteranu, čiji deo obuhvata EEZ Republike Kipr, Francuska potvrditi svoju kontinuiranu posvećenost poštovanju međunarodnog pomorskog prava i suvereniteta Kipra.

Francuska, ističe se u saopštenju, poziva turske vlasti da izbegavaju provokativne akcije, očigledno suprotne međunarodnom pravu, koje mogu samo povećati tenzije u oblasti kojoj je potrebna stabilnost. Takođe se napominje da se Republika Kipar može osloniti na solidarnost i podršku Francuske i Evropske unije, kao što je izrazila Visoka predstavnica Federica Mogerini.

U saopštenju se dodaje da će se sutra francuski ministar vanjskih poslova Jean-Ives Le Drian i zamenik ministra spoljnih poslova za evropska pitanja susresti s ministrom spoljnih poslova Nicom Christodoulidesom, koji će posetiti Pariz.

Objavljeno je da će se razgovarati o bilateralnim odnosima i njihovom strateškom karakteru za dve zemlje i Istočni Mediteran, kao i njihov razvoj u oblasti odbrane i energetike. Oni će takođe razgovarati o kiparskom pitanju, za koje Francuska ostaje spremna da podrži napore stranaka, kada budu spremne, za nastavak pregovora.

Poruka predsednika EP-a Kipru o pitanju EEZ-a

Duboku zabrinutost zbog namere Turske da buši u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra, izrazio je danas predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani (fotografija). U svojoj poruci, predsednik Tajani pozvao je turske vlasti da pokažu uzdržanost i da zaustave nezakonite radnje, ponavljajući svoju podršku Republici Kipar.

“Veoma sam zabrinut zbog planova Turske da buši na moru u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra”, rekao je predsednik Tajani, dok je pozvao turske vlasti da “pokažu uzdržanost, deluju u skladu s međunarodnim pravom prestankom ilegalnih operacija i hitnim uklanjanjem plovila za posdršku iz EEZ Kipra”.

„U tom smislu, podsećam na rezoluciju Evropskog parlamenta od 13. novembra 2014. o turskoj akciji koja je izazvala napetost u Ekonomskoj ekonomskoj zoni Kipra“, naglasio je on.

“Namera Turske da obavlja bušenja u kiparskoj EEZ je kršenje međunarodnog prava”, kaže Antonio Tajani, dodajući da “Republika Kipar ima puno i suvereno pravo da istražuje i eksploatiše prirodne resurse unutar svoje EEZ”.

„U ime Evropskog parlamenta, ponavljam našu punu solidarnost sa vladom i narodom Kipra. Stojimo uz Kipar u očuvanju njegovih prava utemeljenih na međunarodnom i evropskom pravu”, zaključuje predsednik EP./ibna