Francuska ratifikovala sporazum o pridruživanju Severne Makedonije NATO, sve oči uprte u Španiju

Francuska ratifikovala sporazum o pridruživanju Severne Makedonije NATO, sve oči uprte u Španiju

Francuska je ratifikovala Protokol o članstvu Severne Makedonije u NATO-u. Punopravno članstvo te zemlje zavisi od ratifikacije Protokola od strane Španije, ali još nije poznato kada će pregovori o formiranju nove vlade biti okončani ili kada će biti sazvan novi španski Parlament. Ministrica odbrane Radmila Šekerinska rekla je da zemlja čeka finalizaciju protokola od Španije.

„Dobre vesti iz Pariza pokazuju da kao država zaista sledimo svoje strateške ciljeve i uverena sam da će nam uspeh ove države dati snagu da ispunimo druge zadatke. Postoje stvari koje zavise od nas, koje smo završili. Postoje materije koje ne zavise od nas zbog kojih moramo čekati“, rekla je Šekerinska.

Američka ambasadorka u Skoplju, Kate Marie Birnes, naglasila je danas da će za nekoliko meseci Severna Makedonija postati 30. članica NATO-a. Te poruke su prenete na konferenciji održanoj danas u Skoplju na kojoj se raspravljalo o ulozi žena u održavanju mira i bezbednosti.

Najnovija strategija NATO-a ima za cilj da osigura integraciju, inkluzivnost i integritet žena u vojnim misijama i operacijama. U vojsci Severne Makedonije, samo 10% su žene i vlasti su se obavezale da će povećati taj broj./ibna