Francuska “torpedirala” početak pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU

Francuska “torpedirala” početak pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU

Francuska insistira na stavu da EU, na ovom nivou, ne bi trebala dati zeleno svetlo za početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, rekao je francuski diplomatski izvor za državnu agenciju Severne Makedonije “MIA”.

Odluka o početku pregovora sa ove dve zemlje bi trebala biti donesena tokom samita EU 17. i 19. oktobra.

“Ove dve zemlje nisu ispunile sve što je od njih zahtevano i moraju uložiti više napora,” rekao je francuski izvor, koji je dodao da bi EU trebala napraviti novi pregled situacije u proleće iduće godine.

Prema francuskom stavu, kako kažu ovi izvori, EU bi se trebala fokusirati na goruća pitanja, kao što su Brexit, migracije i ekonomski razvoj, a da bi pitanje proširenja trebalo ostaviti za neki drugi datum u budućnosti.

Ukoliko Francuska bude insistirala na ovakvom stavu, EU neće otvoriti pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom na samitu 17. i 18. oktobra jer takva odluka zahteva jednoglasnu podršku svih članica EU.

Većina zemalja EU, uključujući i Nemačku, podržavaju otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom smatrajući da je ova država dobro napredovala i rešila pitanje imena.

Diplomati zemalja koji podržavaju pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom kažu da bi  EU odlukom da odloži pregovore stavila svoj kredibilitet na “dugačak štap” dok bi, u isto vreme, stvorila uslove za rast ruskog uticaja u regionu./ibna