Francuski ambasador u Skoplju: Čekamo reakciju država članica i Skoplja na predloženu novu metodologiju pregovora

Francuski ambasador u Skoplju: Čekamo reakciju država članica i Skoplja na predloženu novu metodologiju pregovora

Francuska prvo očekuje reakcije država članica na non-paper, ali će takođe obratiti veliku pažnju na primedbe makedonske strane, izjavio je danas francuski ambasador u Skoplju, Christian Timonie, odgovarajući na pitanje novinara posle sastanka sa predsednikom Ustavnog suda Sali Muratijem.

Ambasador Timonie rekao je da je francuski non-paper, posvećen novoj metodologiji u pregovaračkom procesu, već dostavljen svim državama članicama EU, ali je dokument takođe dostavljen Vladi Republike Severne Makedonije.

„To su u suštini francuske ideje upućene svim državama članicama EU i, sledeći uputstva moje Vlade, preneo sam ih vlastima Republike Severne Makedonije. Očekujemo prvo reakcije zemalja članica, ali takođe ćemo vrlo pažljivo saslušati primedbe sa makedonske strane“, rekao je Timonie.

Najavio je da će se sastati sa potpredsednikom vlade zaduženim za evropske poslove Bujarom Osmanijem, za koga je rekao da će čuti njegova razmišljanja o francuskom dokumentu, a najavio je i sastanke sa drugim zvaničnicima u zemlji. Timonie je rekao da je najvažnije poštovanje i funkcionisanje vladavine zakona i dodao da je to posao sa kojim se svi slažu. Francuska je non-paper poslala državama članicama i poziva Evropsku komisiju da objavi novu metodologiju do januara 2020./ibna