FRONTEX na granicama Crne Gore

FRONTEX na granicama Crne Gore

Crna Gora i Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) zaključili su sporazum na osnovu kojeg će evropski policajci zajedno sa lokalnom Policijom patrolirati duž državne granice, a Evropska unija će Crnoj Gori obezbediti ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju granice, saopštila je u ponedeljak Vlada Crne Gore.

Sporazumom koji su u Luksemburgu potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i Republike Finske, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, Maria Ohisalo kao i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos regulisani su odnosi dve strane i precizirani prava i obaveze u suočavanju sa bezbednosnim izazovima uključujući i ilegalne migracije.

Ministar Nuhodžić ocenio je da Sporazum predstavlja osnaživanje uspešne i kvalitetne saradnje Crne Gore i Evropske unije u oblasti bezbednosti granice.

„Ovim sporazumom otvorili smo novo poglavlje u saradnji u oblasti upravljanja granicom i suzbijanja prekograničnog kriminala. … Na ovaj način, intenzivnija saradnja između Crne Gore i Frontexa će omogućiti da brže i efikasnije reagujemo na potencijalne migracijske izazove. Samo jačanjem saradnje možemo ostvariti zajednički cilj kojem težimo, a to su bezbedne i sigurne granice, koje treba da ostanu otvorene za slobodno kretanje ljudi i robe a, istovremeno, zaštićene od delovanja kriminalaca. Danas smo potvrdili da smo ujedinjeni u toj našoj misiji – da delujemo udruženo i da se zajednički uhvatimo ukoštac sa globalnim bezbednosnim izazovima, kao što su ilegalne migracije, organizovani kriminal i terorizam. Samo jaka i dobro zaštićena državna granica može biti garant sigurnosti i bezbednosti kako građana u Crnoj Gori tako i građana u celoj Evropi“ – rekao je Nuhodžić na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj nakon potpisivanja Sporazuma.

Evropski komesar Avramopulos je zaključivanje sporazuma nazvao „važnim postignućem, kako za Crnu Goru, tako i za EU“.

„Ovaj je sporazum još jedan korak ka punoj operacionalizaciji Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu i označava još jedan korak napred u saradnji između EU i partnera sa zapadnog Balkana. Crna Gora je druga zemlja u regionu koja je potpisala takav operativni sporazum, nakon operacije pokrenute u Albaniji početkom ove godine, koja je već dala pozitivne rezultate“ – rekao je komesar Avramopolos zahvalivši se Crnoj Gori na spremnsti i naporu da sporazum bude postignut.

Finska ministarka Ohisalo je ocenila da je potpisivanje Sporazuma „još je jedan dokaz produbljivanja i proširivanja saradnje [EU] s Crnom Gorom i da će doneti koristi obema stranama, posebno u kontroli migracionih tokova, suzbijanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, uključujući krijumčarenje migranata, trgovinu ljudima i terorizam.

„Šire gledano, uvereni smo da će ovaj Sporazum o statusu unaprediti saradnju s čitavim regionom Zapadnog Balkana, što Evropska unija smatra jednim od svojih prioriteta. Pregovori su vođeni u dobrom duhu saradnje i na konstruktivan način koji karakteriše naše odnose“ – rekla je ministarka Ohisalo./ibna