Frontex: Situacija u Istočnom Egeju se komplikuje zbog nesuglasica Grčke i Turske oko pomorskih granica

Frontex: Situacija u Istočnom Egeju se komplikuje zbog nesuglasica Grčke i Turske oko pomorskih granica

Frontex pokreće internu istragu o incidentima koje su nedavno izvestili mediji

Frontex, Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu, objavila je u utorak da je pokrenula internu istragu o sumnjivim incidentima koje su nedavno izvestili mediji. Do sada nisu pronađeni dokumenti ili drugi materijali koji potkrepljuju bilo kakve optužbe za kršenje zakona ili Frontex-ovog kodeksa ponašanja raspoređenih oficira.

„U našem razgovoru i kontaktima obavestio sam evropsku komesarku Ilvu Johansson da istražujemo optužbe nekoliko medijskih organizacija u vezi sa našim aktivnostima na spoljnim granicama Grčke. Cilj nam je da pridržavamo najviše standarde čuvanja granica u svim našim operacijama i ne tolerišemo kršenje osnovnih prava u bilo kojoj od naših aktivnosti“, rekao je izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri.

„I dalje smo posvećeni pružanju podrške Grčkoj na njenim spoljnim granicama u skladu sa našim mandatom i u duhu solidarnosti EU, uz puno poštovanje osnovnih prava i međunarodnog prava“, dodao je on.

Ranije ove godine, u okviru operativnog dijaloga sa Grčkom, izvršni direktor Fronteka već je zatražio od vlasti da istraže dva događaja u blizini njhovih ostrva u istočnom Egejskom moru. U jednom incidentu nisu pronašli dokaze o bilo kakvim nezakonitim radnjama, a drugi još istražuju. Prema svom mandatu, Frontex nema ovlaštenje za istrage i mora se osloniti na države članice.

Izvršni direktor Leggeri takođe je upozorio članove Evropskog parlamenta na incident ranije ove godine kada su službenici grčke obalske straže posadi danskih brodova raspoređenih u agenciji dali netačna uputstva. Nakon incidenta, Frontex je kontaktirao grčke vlasti i nesporazum je razjašnjen sa grčkom obalskom stražom.

U ovom trenutku istraga koja još traje nije identifikovala druge sumnjive slučajeve osim onih koje je izvršni direktor već prijavio grčkim vlastima.

Situacija u istočnom Egeju komplikovana je za plovila koja je Frontex rasporedio u patroliranje na spoljnim granicama zbog neslaganja Grčke i Turske oko njihovih pomorskih granica. Ovo je takođe uticalo na aktivnosti traganja i spašavanja na tom području. Uprkos svim ovim sve većim poteškoćama, Frontex nastavlja da spašava živote i ove godine spasio je 2 700 ljudi. / Ibna