“Führer” Zlatne zore zauzeo stav

“Führer” Zlatne zore zauzeo stav

Završetak dugo očekivanog suđenja neonacističkoj organizaciji „Zlatna zora“ predstavlja istorijski trenutak za grčku pravdu i širu političku scenu.

Juče se na mestu za svedoke u procesu pojavio lider, takozvani “Führer”, Nikos Michaloliakos, koji je poslednji svedočio na sudu. Zbog svog položaja, budući da je on bio vođa od 1980-ih, njegovo svedočenje će se završiti danas, kao i samo suđenje, četiri i po godine od kada je počelo.

Šef Zlatne zore, zajedno s bivšim poslanicima i drugim rukovodiocima stranke, suočen je sa optužbama za formiranje zločinačke organizacije, niz rasističkih napada na imigrante, izbeglice i političke protivnike, kao i ubistva. Optužbe su kulminirale hladnokrvnim ubistvom antifašiste umetnika, Pavlosa Fyssasa, u okrugu Keratsini u septembru 2013. godine.

Ubica koji je uhapšen na licu mesta i koji je bio član „najtvrđe“ lokalne organizacije, žrtvu je izbo na „profesionalan“ način  i svim dokazima pokazao da je reč o organizovanoj akciji tzv. “udarnog odreda”.

Bilo je to vreme u kojem je aktivnost Zlatne zore bila intenzivna, sa nizom incidenata uključenih u spis predmeta, jer je imala visoke izborne rezultate, blizu 7%, nakon prvog ulaska u parlament 2012. godine.

Michaloliakos je tokom svog svedočenja za “greške” okrivio druge rukovodioce za odgovornost u brojnim slučajevima koji se njemu pripisuju, podržavajući legitimitet svoje stranke pokušavajući da negira sopstvenu odgovornost. Izjavio je da ne zna ništa o atentatu na Fyssasa, „čuo sam o tome sutradan u vestima“, „nisam ja dao nalog“, uprkos dokumentima i uprkos strogoj privrženosti “glavnom principu”, o kojem su govorili skoro svi optuženi. Vredno je napomenuti da su, kada je ušao u sudnicu, svi na strani odbrane ustali.

Takođe je izjavio da je još uvek nacionalista, mada u nizu intervencija i video zapisa podržava ideologiju nacional-socijalizma. “Da sam živeo u Nemačkoj 1935. godine bio bih član nacional-socijalističke partije i bio bih srećan zbog toga“, ranije je tvrdio na partijskom skupu. Čak je tvrdio da je bio žrtva „dogovora“ i „političkog progona“.

Ishod suđenja se uveliko očekuje, jer je ovo prvi put da su se lider i bivši članovi političke stranke suočili sa ozbiljnim optužbama i kaznama nakon suđenja za diktaturu.

„Antifašistička i antirasistička borba svih nas ne prestaje u sudnicama. Tim više što danas, kada se izbegličko pitanje koristi kao izgovor, kada neki ljudi gaje desničarske reflekse, na taj način hraneći „zmijsko jaje“, svakodnevno delovanje je obaveza koju svi delimo, kako bi se ideje i praksa Zlatne zore zauvek zaboravile,” komentarisala je SIRIZA, stavljajući u središte radikalnih ksenofobičnih događaja prema izbeglicama i stav članova Nove demokratije. Konkretno, jedan visoki zvaničnik Nove demokratije i poslanik indirektno je podržao „događaj“ koji su organizovali građani ispred izbegličkog kampa u Solunu, a koji je uključivao i roštilj sa svinjetinom i konzumaciju alkohola. / ibna