Funkcioner turskog Ministarstva spoljnih poslova: “Ostrva ne formiraju automatski i kontinentalni pojas”

Funkcioner turskog Ministarstva spoljnih poslova: “Ostrva ne formiraju automatski i kontinentalni pojas”

„Sporazum sa Libijom dokazao je da se bez Turske ne mogu preduzeti dalji koraci u istočnom Mediteranu“

Generalni direktor za bilateralne političke i pomorsko-vazduhoplovno-pogranične poslove Cagatai Erciyes održao je brifing za diplomatske misije turskog parlamenta.

Erciyes je rekao da je turski sporazum sa Libijom drugi koji je Ankara potpisala na istočnom Sredozemlju, dok je naglasio da smo „sa Libijom uspostavili ekskluzivnu ekonomsku zonu i kontinentalni pojas sa granicom od 18,6 kilometara“.

Ovo predstavlja važan sporazum i mora biti odobren. Neke zemlje tvrde da je to nelegalno. Pravilo međunarodnog prava je pravična raspodela. Tako je urađeno i u ovom slučaju. U međunarodnom pravu, suprotno tvrdnjama Grka i kiparskih Grka, ostrva ne formiraju automatski kontinentalni pojas i ekskluzivnu ekonomsku zonu. Specifikacija, dužina obale i njihov geografski položaj uzimaju se u obzir u toku postupka uspostavljanja. Obe presude suda, kao i bilateralni sporazumi, ne daju pomorskoj zoni odgovornosti za ostrva. Turska je, pravičnom raspodelom, postigla sporazum s Libijom. Zbog toga je važno da ovaj sporazum odobrimo i mi i Libija i da ga odmah objavimo Ujedinjenim nacijama.

Erciyes je, nakon izjave da je Turska spremna razgovarati sa svim zemljama istočnog mediteranskog regiona „osim grčko-kiparske strane, pošto između njih stoji kiparsko pitanje“, nastavio je rekavši da „nećemo sesti za sto osim ako tamo ne budu i kiparski Turci “. On je istakao da “ovaj sporazum dokazuje da se bez Turske, koja ima najveću obalnu liniju u istočnom Mediteranu, ne mogu preduzeti dalji koraci u regionu”. / ibna