Funkcioneri i ministri EU za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Funkcioneri i ministri EU za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Nekoliko funkcionera i ministara EU, uključujući Hahna, Bloka i Rotha, iskazali su podršku otvaranju pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Stef Blok, holandski ministar spoljnih poslova, potvrdio je mišljenje njegove zemlje da je Severna Makedonija bolje pripremljena da počne pristupne pregovore, nego Albanija.

Pre sastanka Saveta za opšta pitanja u Luksemburgu koji je bio fokusiran na početak pregovora o pridruživanju sa Skopljem i Tiranom, Blok je rekao da Holandija veruje da svaka zemlja treba biti ocenjena na osnovu pojedinačnih merila.

“Obe zemlje su uložile velike napore. Što se tiče Severne Makedonije, verujemo da ima samo još jedan važan korak da se preduzme a to je zakon o tužilaštvu. Ako se taj uslov ispuni, verujemo da bi pregovori trebali početi. Što se tiče Albanije, verujemo da tu ima više posla i da još nije spremna da započne pristupne pregovore,” rekao je Blok novinarima.

Na pitanje da li je zakon o tužilaštvu uslov za početak pregovora, Blok nije dao jasan odgovor, rekavši da zakon treba da bude implementiran jer je vladavina zakona ključni kriterijum za pristup EU.

Upitan da li će regionu biti poslana pogrešna poruka ako se ne počnu pregovori i da li to znači da EU menja kriterijume za članstvo, rekao je da nema nikakvih promena.

“Poruka je da pristupni pregovori počinju kada zemlja ispuni kriterijume. Tu nema ništa novo. To je tako i pošteno je,” rekao je holandski ministar.

Evropska unija rizikuje da izgubi uticaj na zapadnom Balkanu ukoliko propusti da pošalje jasan signal otvaranjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, smatra komesar za evropsku politiku proširenja Johannes Hahn, austrijskoj agenciji APA.

“Ako ne pošaljemo jasan signal danas ili sa sastanka Evropskog saveta u četvrtak, imajući u obzir prethodna odlaganja, ne treba da se čudimo zašto će naš uticaj na Balkanu biti smanjen,” rekao je Hahn i izrazio nadu da će “razum prevladati” u ovom pitanju.

Prema Hahnu, gubitak uticaja na Balkanu ne može biti u interesu Unije, jer je to “dvorište Evrope”.

“Mnogi govore o jakoj Evropi, ali ako ne možemo funkcionisati u najbližem susedstvu, ne treba ni da postavljamo pitanje o našim globalnim akcijama,” kaže Hahn.

Veruje da EU mora da razmišlja o korištenju principa većine u procesu odlučivanja, kako bi bila praktivna a ne reaktivna.

“Evropske zemlje moraju prvo rešiti svoje probleme kod kuće, u ovom slučaju Balkan, pre nego što postane međunarodni igrač, kaže Hahn.

Nemački državni ministar za Evropu, Michael Roth takođe je rekao da Nemačka podržava određivanje datuma za pregovore o pridruživanju za obe zemlje.

“Nemački stav je kristalno jasan. Podržavamo otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom,” rekao je Roth.

“Naš stav je baziran na glasanju u nemačkom Bundestagu. Evropska unija se posvetila miru, stabilnsti, demokratiji i pomirenju na zapadnom Balkanu, što znači da mora ispunjavati svoja obećanja,” dodao je Roth pre sastanka Saveta za opšta pitanja EU u Luksemburgu na kojem će pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom biti razmatrani.