G2G Severna Makedonija i Kosovo

G2G Severna Makedonija i Kosovo

Vlada Republike Severne Makedonije, na čelu sa premijerom Zoranom Zaevom, danas je domaćin Vladi Republike Kosovo, koja je danas u punom sastavu doputovala u Skoplje, na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, a povod je zajednička sednica dve vlade.

Premijer Zoran Zaev poželeo je dobrodošlicu svom kolegi Albinu Kurtiju u atrijumu ispred zgrade Vlade Republike Severne Makedonije, gde je, u prisustvu članova obe vlade, upriličena ceremonija dočeka uz najveće državne i vojne počasti.

Premijeri dve zemlje su se potom povukli na sastanak “jedan na jedan” u kabinetu premijera Zorana Zaeva, a ministri su održali nekoliko bilateralnih sastanaka do početka zajedničke sednice.

Na sjednici će, između ostalog, biti potisani sporazumi i memorandumi o razumijevanju o infrastrukturnim vezama dve zemlje radi olakšavanja i unapređenja ekonomske saradnje i komunikacije, kao i memorandumi i programi koji pokrivaju saradnju u graničnim projektima podržani IPA programima saradnje u energetskom sektoru, kao i u turizmu, kulturi i promociji zajedničkih inicijativa u inovacijama i tehnološkom razvoju.

Zajednički sastanak dve vlade dolazi kao potvrda odličnih prijateljskih odnosa između Republike Severne Makedonije i Republike Kosovo u cilju nadogradnje zajedničkih interesa dve zemlje i zajedničkih obaveza za intenzivniju regionalnu saradnju.

Radni deo posete Vlade Republike Kosovo Severnoj Makedoniji biće završen zajedničkom konferencijom za novinare premijera Zorana Zaeva i Albina Kurtija./ Ibna