Galup: 51,1% podržava pristupanje Severne Makedonije EU tek nakon primene Ugovora sa Bugarskom

Galup: 51,1% podržava pristupanje Severne Makedonije EU tek nakon primene Ugovora sa Bugarskom

Bugarski državljani su veoma zahtevni prema Severnoj Makedoniji, podržavaju pristupanje zemlje Evropskoj uniji i ponovo potvrđuju svoje tradicionalne visoke simpatije prema zemlji sa kojom smatraju da imaju zajedničku istoriju. Međutim, građani Bugarske snažno žele prvo poravnanje odnosa sa Skopljem pre nego što razmisle o pridruživanju Severne Makedonije EU.

Izričit uslov je da Skoplje brzo ispuni sporazum sa Bugarskom. To je vidljivo iz podataka ankete Gallup International Balkan sprovedene među 808 odraslih Bugara u direktnom ličnom intervjuu.

Ispitanici su zamoljeni da odaberu koji je od sledeća dva bliži njihovom ličnom gledištu: „Najvažnije je da Republika Severna Makedonija postane član Evropske unije, čak iako njeni odnosi sa Bugarskom nisu u potpunosti sređeno“ ili „Važnije je rešiti odnose Republike Severne Makedonije sa Bugarskom i nije toliko važno da li Republika Severna Makedonija postane članica Evropske unije“. 5,8% izabralo je prvo, dok je 57,9% izabralo drugo.

Pitanje je postalo važno zbog nedavne kontroverze oko onoga što je sada najbliži prioritet: „Da li bi se Severna Makedonija trebala pridružiti EU, ili je poželjno očistiti decenijske sporove oko istorijskih razlika. Takođe je važno pitanje da li probleme treba rešavati pre rasprave o pristupanju EU ili bi članstvo u EU moglo stvoriti okruženje u kojem se problemi mogu prevazići”. Iako je teško očekivati detaljno masovno znanje o takvim pitanjima, instinkt bugarskog društva je jasan.

Značajan deo, 36,3%, priznaje da ne može da odluči o tome, iako se to očekuje zbog složenije prirode pitanja. Zbog toga se pitanje postavlja što jednostavnije.

Da li bi Severna Makedonija trebalo da bude članica EU? Samo 6,1% želi da Bugarska ni u kom slučaju ne podržava susednu Republiku. To dokazuje zaključke niza ranijih studija vezanih za ovaj predmet. Oni pokazuju da bugarsko društvo nije izgubilo empatiju prema Skoplju, uprkos decenijama podele. Na primer, godinama unazad bugarsko društvo se verovatno solidarisalo sa Skopljem u njihovom sporu sa Atinom.

Međutim, bezuslovnu podršku članstvu u EU pruža samo 8% građana Bugarske. Osetljiva većina od 51,1% izabrala je da „Bugarska treba da podrži Republiku Severnu Makedoniju da se pridruži Evropskoj uniji samo ako Republika Severna Makedonija brzo primeni ugovor sa Bugarskom“.

U oba pokazatelja, biračko telo svih glavnih partija ima gotovo isti pogled. Izuzetak je MRF, gde je izraženiji udeo onih kojima je teško da odgovore. Slična je slika i kod Bugara koji se uzdržavaju od politike. Ali čak i u ove dve grupe, „brzi put“ za Skoplje retko se pominje u odgovorima.

Mlađe starosne grupe nisu previše upoznate sa ovom temom. Ostali demografski faktori imaju malo efekta. Ovo je očigledno stvar konsenzusa. / Ibna