Garcia: Stavićemo Albaniju i Severnu Makedoniju na dnevni red pre poleća

Garcia: Stavićemo Albaniju i Severnu Makedoniju na dnevni red pre poleća

Lider Naprednog Saveza Socijalista i Demokrata u Evropskom Parlamentu, Iratxe Garcia, najavila je u jednom TV intervjuu inicijativu da se pitanje početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom vratina dnevni red Evropskog Saveza.

Kada EU nije uspela da ispuni svoje obećanje, izgubila je kredibilitet i pokazala mao osećaja za istorijsku odgovornost prema Balkanu, rekla je Garcia.

PRegovori o pristupanju su uvek bili magnet za više demokratije i socijalnog napretka pa i svetla nade za građane,” rekla je španska političarka, u vezi sa nedavnom odlukom Evropskog Saveta da ne počne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Takođe je dodala da se “Prespanski sporazum između Grčke i Severne Makedonije mora održati”.

Garcia je napala francuskog predsednika Emanuela Macrona, opisujući njegov veto kao “neprihvatljiv” te je pozvala EU Savet da ovu odluku uskoro ponovo razmotri.

“Moja grupa i ja tražimo da se ovo pitanje vrati na dnevni red Evropskog Saveta pre proleća, nadajući se da će drugi EU lideri ubediti Macrona da pokaže pravu evropsku viziju prema Balkanu,” rekla je lider socijalista i demokrata./ibna