Gasovod TAP prelazi preko albanskih planina

Gasovod TAP prelazi preko albanskih planina

Izgradnja Trans Jadranskog gasovoda – TAP je završena u procentu od 86,5%.

Radovi na završetku gasovoda ušli su u završnu fazu nakon što je kompletiran najtežio deo projekta, prelazak preko planinskih delava Albanije.

Očekuje se da će snabdevanje evropskog tržišta, prema rokovima, početi u narednoj godini.

TAP ima kapacitet da transportuje do deset milijardi kubnih metara gasa godišnje, od depozita Šah Deniz II u Azerbejdžanu do Italije.

Teškoće koje prate projekat su vidljive iz činjenice da je deo kroz albanske planine koštao 1/3 od ukupnih troškova od 4,5 milijardi eura za izgradnju gasovoda.

“Ponosni smo što završili izazovan deo prelaska gasovoda preko planina, na nadmorskoj visini iznad 2.000 metara”, izjavio je TAP-ov direktor u Albaniji, Malfor Nuri, dodajući da je TAP najveća strana investicija u ovoj zemlji. „Građevinski radovi oko TAP-a su u planu. Što se tiče napretka za projekat u celini, on je dostigao 86,5% ”, rekao je Luca Schieppati, generalni direktor zajedničkog preduzeća.

TAP će se povezati sa Trans Anatolijskim gasovodom (TANAP) na grčko-turskoj granici i proći će kroz severnu Grčku, Albaniju te preko Jadranskog mora, pre nego što dođe do obala južne Italije gde će se spojiti na talijansku gasnu mrežu.

Kada bude završen, TAP će obezbediti direktnu, najracionalniju i najekonomičniju tranzitnu rutu gasa, koja će pokrenuti važan Južni gasni koridor, ukupne dužine 4.000 kilometara, od Kaspijskog mora do Evrope./ibna/