Gennimata nagoveštava podršku potencijalnoj Mitsotakisovoj vladi

Gennimata nagoveštava podršku potencijalnoj Mitsotakisovoj vladi

Čini se da je lider partije Pokret za promene (KINAL), Fofi Gennimata,  promijenila stav u pogledu mogućnosti da podrži vladu Nove demokratije (ND), u slučaju da stranka ne bude imala većinu nakon izbora 7. jula.

Nova demokratija trenutno vodi ispred vladajuće SIRIZA u istraživanjima javnog mnenja – od kojih mnogi pokazuju dvocifrenu prednost partije desnog centra. Međutim, lider ND-a Kyriacos Mitsotakis je u utorak jasno stavio do znanja da će, ako stranka koja pobedi, ne uspe da dobije većinu u Domu, “zemlja će biti vraćena na birališta u avgustu, uz jednostavan proporcionalni sistem zastupanja.”

Posmatrači ističu da bi izbori koji bi usledili pod proporcionalnim sistemom predstavljanja doveli do fragmentacije, pri čemu bi mnoge stranke izabrale poslanike u Dom, što bi potencijalno moglo dovesti do nove političke krize. Izneta je bojazan da bi takav razvoj ugrozio težak ekonomski oporavak Grčke.

U tom svetlu, i Nova demokratija i KINAL su se obavezali na izmene izbornog zakona. Gennimata je u intervjuu OPEN TV-u izjavila da je njena stranka “snaga normalnosti i da neće dopustiti da se zemlja nasuče”.

Prema mišljenju političkih analitičara, Gennimatini komentari ukazuju na ponudu KINAL-a da podrži potencijalnu vladu ND-a da izmeni izborni zakon, dovrši ustavnu reviziju i pregovara sa grčkim kreditorima da se dogovore smanjenje ciljeva primarnog viška.

Međutim, ne smatra se verovatnim da će Gennimata tražiti da se pridruži koalicionoj vladi pod Mitsotakisom. Gennimatina strategija, prema analizama, počiva na naporima da se zaustavi povećanje polarizacije i stavljanje KINAL-ovih birača pod pritisak da se okrenu prema jedoj od dve vodeće stranke. Značajno je da je anketa javnog mnenja koju je u ponedeljak uveče predstavila televizija ANT1 pokazala da bi značajan broj glasača KINAL-a više volio da vladu formira Kyriacos Mitsotakis./ibna