Gentiloni: Način upotrebe dobiti od ANFA-SMP mogao bi biti promenjen u junu

Gentiloni: Način upotrebe dobiti od ANFA-SMP mogao bi biti promenjen u junu

Ako se grčka ekonomija nastavi kretati u pravom smeru i sve dok se obveze i dalje ispunjavaju, odluka o promeni korišćenja profita od strane ANFA-a i SMP-a mogla bi biti doneta u junu, izjavio je komesar EU Paolo Gentiloni nakon sastanka sa grčkim ministrom finansija Christosom Staikourasom, u Ministarstvu finansija.

Dodao je da je „Christos Staikouras pokazao da drži reč“, pojašnjavajući da je grčka Vlada zatražila promenu upotrebe profita ANFA i SMP na finansijski neutralan način, slanjem pozitivnog signala u vezi sa procesom donošenja odluka.

U svojim izjavama, ministar finansija izneo je čitav niz grčkih zahteva, objašnjavajući da„nastavljamo da provodimo obaveze koje smo kao zemlja preuzeli, ali tražimo više fiskalnog prostora i kreativno ćemo sarađivati sa našim partnerima na postizanju maksimalnih rezultata“.

Takođe se razgovaralo o promeni korišćenja profita od obveznica, uz prebacivanje viškova na naredne godine i podsticanje revizije fiskalnih ciljeva.

Izjave Gentilonija pokazuju da novi komesar EU podržava grčke stavove. Zapravo, kako napominje, „pošteno je otvoriti raspravu o primarnim viškovima i postoji prostor za ponovnu raspravu o njihovim ciljevima“. Takođe je naglasio da je „prvi korak u tom pravcu uspešno okončanje pete evaluacije i dobar izveštaj bi mogao da otvori put odlukama u tom pitanju“.

Lagardeove primedbe na grčke obveznice

Istovremeno, grčka ekonomija nastavlja da se poboljšava i raste verovatnoća da će ECB otkupiti grčki dug u okviru programa APS, naglasila je šefica Centralne banke Christine Lagarde, govoreći pred Komitetom Evropskog parlamenta za ekonomska pitanja.

„Ako se situacija i dalje bude poboljšavala, a na osnovu kriterijuma koje smo postavili za tržišta hartija od vrednosti, prilično sam sigurna da će i grčke obveznice biti prihvatljive“, rekla je Lagarde.

Konstatuje se da grčke obveznice trenutno ne ispunjavaju uslove za kupovinu od strane Centralne banke, jer su one od glavnih agencija za rejting ocijenjene nižim od „investicionog stepena“.

Šef ECB naglasila je da je tempo rasta u evrozoni i dalje umeren, ali da postoje znakovi stabilizacije, ponavljajući komentare koje je iznela u prethodnim danima. / ibna