Geoffrey Pyatt: Grčka je garant energetske bezbednosti

Geoffrey Pyatt: Grčka je garant energetske bezbednosti

Uloga Grčke u energetskom razvoju u jugoistočnoj Evropi i EU jedna je od tema o kojima će se razgovarati tokom predstojeće posete američkog državnog sekretara Mikea Pompea Atini, a potvrdio je američki ambasador u Grčkoj Geoffrey Pyatt tokom svog govora na Prvoj godišnjoj konferenciji o energiji istočnog Mediterana, koji je održan u Atini.

Ukazao je na potrebu “razbijanja” ruskog gasnog monopola na Balkanu i istakao ulogu Grčke u nedavnom uvođenju američkog tečnog prirodnog gasa (LNG) u Revithousa i njegovom ponovnom izvozu u Bugarsku.

„Želimo više uvoza LNG iz SAD-a i njegovog preusmeravanja u susedne zemlje“, rekao je američki funkcioner, opisujući Grčku kao garanta energetske bezbednosti i diverzifikacije.

Cilj SAD-a je, kako je rekao, „učiniti da naši saveznici donose verodostojne i transparentne odluke“ u energetskom polju, dok se suprotstavio strategiji Rusije, Kine i Irana, čestitajući grčkoj vladi na njenom stavu po pitanju iranskog tankera Grace 1 .

„U vreme intenzivne konkurencije” – kako je rekao američki ambasador – “i u vreme kada su pronađene najznačajnije količine ugljovodonika, ovo globalno raskršće između Evrope, Azije i Afrike vratilo se na čelo američkog strateškog razmišljanja“.

Konačno, Geoffrey Pyatt založio se za dijalog Grčke i Turske o energetskim pitanjima za koji je rekao da bi mogao pomoći u izgradnji poverenja između dve zemlje.

Posebno je pomenuo istraživanje ugljovodonika u Grčkoj, pojavom učešća kompanije Exxon Mobil u dva istraživačka mesta, kao i na ulogu grčkih brodara u transportu ukapljenog prirodnog gasa iz SAD./ibna