Georgievski: Severna Makedonija i Bugarska izgubljeni u prevodu

Georgievski: Severna Makedonija i Bugarska izgubljeni u prevodu

U intervjuu za novinsku agenciju BGES, Ljupčo Georgievski rekao je da je svrha njegove posete Sofiji otopljavanje odnosa između dve zemlje, što bi moglo dovesti do rešavanja njihovih razlika.

„Postoji film pod nazivom „Izgubljeni u prevodu“. Verujem da su trenutno Bugarska i Severna Makedonija u potpuno istoj situaciji. Obe strane veruju da im druga strana nešto oduzima i da im na neki način preti. Ovo stvara osećaj neprijateljstva“, tvrdi Georgievski.

Pored toga, primetio je da ne bi bilo dobro rešenje da se Bugarska, zbog razlika, odluči da nametne veto na putu Severne Makedonije ka EU.

Bivši premijer je primetio da „duboka država“ u Severnoj Makedoniji remeti normalne odnose dve zemlje. Gradi mržnju i neprijateljstvo prema Bugarskoj. Za to angažuje nastavnike, novinare, zvaničnike nacionalne bezbednosti. Zapravo nije sve makedonsko.

„Sa bugarske strane niko ne želi promenu našeg Ustava i novi ugovor. I sam sam to čuo od bugarskih političara. Sofija želi sprovođenje Sporazuma iz 2017. godine i konkretne rezultate iz rada Zajedničkog odbora za istorijska pitanja. Makedonci bi trebali znati za ubistva i teror nakon 1945. Nije normalno da naša zemlja ima ulice po ljudima koji su ubijali Makedonce.

Jugoslovenska komunistička istoriografija priznala je da je makedonska nacija najmlađa na Balkanu. Nikola Gruevski zadao je tim pitanjima težak udarac. VMRO-DPMNE postala je projugoslovenska stranka. Obični ljudi s obe strane granice osećaju se blisko. Moramo prepoznati snage Zorana Zaeva i njegovu želju za prijateljstvom sa Bugarskom. Čuo sam da su se bugarske investicije i veliki projekti zamrzli u našoj zemlji. Bojko Borisov i Zoran Zaev moraju pronaći rešenje i krenuti ka stvarnom pristupu. Bugarski veto će naneti veliku štetu obema zemljama i mobilizovaće prosrpske snage u našoj zemlji“, primetio je premijer Severne Makedonije (1998-2002) Ljubčo Georgievski  u intervjuu za BGES. / ibna