Georgijev: Odluka premijera Zaeva je oproštaj a ne zaborav

Georgijev: Odluka premijera Zaeva je oproštaj a ne zaborav

Istoričar Dragi Georgiev, predsednik Grupe za Severnu Makedoniju u Zajedničkoj interdisciplinarnoj komisiji za istorijska i obrazovna pitanja sa Bugarskom, rekao je u intervjuu za TV stanicu „SITEL“ da je nedavna izjava premijera Zorana Zaeva odluka o brisanju uvredljivog izraza “fašistički osvajači” ispred „bugarski“ na spomenicima i u školskim udžbenicima poruka je Bugarskoj da treba postojati dijalog kako bi se postiglo istorijsko pomirenje dva naroda.

„Kada se govori o takozvanoj politici sećanja iz prošlosti jednog naroda, onda radi donošenja odluka o ovoj politici sećanja, koja obično rezultira onim što je napisano na spomenicima, i kako javno mnjenje percipira tu prošlost, sagledavajući stvari kroz oči politike, tada je potrebno mnogo rasprava, razgovora, konsenzusa u javnom mnenju da bi se donela odluka o tome kako predstaviti određeni događaj ili osobu iz prošlosti. Ne vidim ovu izjavu našeg premijera kao izjavu koja će se odmah primeniti i na osnovu koje će sutra na terenu početi brisanje nekih uvredljivih oznaka sa onih mesta na kojima se sada nalaze. Ovu izjavu vidim više kao pokušaj, signal drugoj strani da što se tiče istorijskog pomirenja između makedonskog (sic) i bugarskog naroda, mora biti dijaloga, da se sva bolna pitanja moraju raspraviti i da je to rešenje koje će dovesti do pomirenja,” rekao je Georgijev

Odgovarajući na pitanje da li to znači oproštaj, bez zaborava, Georgiev je naglasio da su to najprikladnije reči: „oprostiti, ali ne zaboraviti“.

Što se tiče reakcije ili odgovora bugarske strane, Georgiev je naglasio da je to najveći deo problema, jer su do sada svi napori Komisije i politike koje  su dobili neku vrstu pozitivnog odgovora od bugarske strane udarile u veoma čvrst zid.

„Zato je takva izjava, pokušaj premijera da nekako podstakne takav dijalog između dve strane izazvao snažne reakcije u našem javnom mnenju, jer s druge strane nismo čuli ništa osim otvoreno poricanje naše istorije, našeg identiteta, makedonskog (sic) jezika. Na to je reagovalo javno mnenje ”, rekao je Georgiev.

Napomenuo je da o ovom pitanju nije bilo formalnih razgovora između članova dve grupe u Komisiji, ali se povremeno, u pauzama, ovo pitanje diskutovalo. Glavni problem, rekao je on, “je što u bugarskoj istoriografiji i percepciji njene makedonske prošlosti preovladava stav da je Makedonija istorijski bugarska zemlja”.

„Ovo je prisutno i u školskim udžbenicima u Bugarskoj i mi smo to istakli i dali kao zapažanje, kao nešto što bi trebalo promeniti i izmeniti u školskim udžbenicima u Bugarskoj. Iz ovoga sledi stav i bugarske istoriografije i politike da Bugarska ne može biti osvajač zemlje koja je, prema njihovom viđenju prošlosti, istorijski bugarska zemlja. Zato su sebe videli ili kao oslobodioce ove teritorije – po mišljenju Bugarske – ili kao administratore. Zato je izraz osvajač za njih bolna reč koju ne mogu prihvatiti”, napomenuo je Georgijev.

Što se tiče trenutnog statusa Komisije, Georgiev je rekao da je tim u Komisiji dobio mandat od Vlade (Severne Makedonije) 2018. godine i da taj mandat još nije povučen, međutim sa zvaničnog pravnog stanovišta Komisija je stanje stagnacije zbog obnove ugovora koji su efektivno trajali već četiri godine./ ibna