Geostrateške tenzije u istočnom Mediteranu

Geostrateške tenzije u istočnom Mediteranu

Koordinirana reakcija Egipta-Izraela-Grčke-Kipra na poteze Ankare

Ankari je jasno da skoro sve zemlje Istočnog Mediterana pružaju koordinisanu podršku Nikoziji na pitanju Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ); ipak, ona insistira na sprovođenju svoje politike i slanju broda za bušenje Fatih sa Paphosa i istraživačkog broda Barbaros južno od Limasola.

Neutralni stav Moskve o razvoju događaja ohrabruje susednu zemlju. Međutim, postoji zabrinutost zbog stava Egipta koji podržava Kipar, te naravno Grčku i Izrael, koji je pogodio kancelarije turske agencije Anadolija u Gazi, što je događaj koji je usijao tenzije između Ankare i Tel Aviva.

Akar: “Nećemo dozvoliti svršen čin na Kipru”  

U ovom geostrateškom okruženju, turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da “Turska neće dozvoliti da se njena prava krše u Istočnom Mediteranu.” U izjavi agenciji Anadolija, Akar je rekao: “Turska je odlučna da brani svoja prava na Egejskom moru i u Istočnom Mediteranu koja proizilaze iz međunarodnog prava. Turska je garant, i odlučna je da brani prava građana Turske Republike Severni Kipar “.

Turski ministar je rekao da “Turska može da brani svoje nacionalne interese i prava ako je potrebno”.

Ranije je EU reagovala pozivajući Tursku da ne otvara bušotine u kiparskoj EEZ-u. “Duboko smo zabrinuti zbog namere Turske da se obavlja bušenja u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na Kipru. U martu 2018. godine, Savet Evrope je snažno osudio ilegalne aktivnosti Turske u Istočnom Mediteranu “, izjavila je visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogerini.

Atina podržava Nikoziju

Sa svoje strane, grčko ministarstvo spoljnih poslova takođe je apelovalo na Tursku da “odmah prestane sa nezakonitim aktivnostima, da poštuje neotuđiva prava suverene Republike Kipar koju sprovodi u korist celokupnog kiparskog naroda i da se uzdrži od daljih akcija koje podrivaju stabilnost u regionu, kao i nastavi razgovore o pravednom i održivom rešenju kiparskog problema ”.

Alexis Tsipras: Odgovorićemo odlučno onima koji se pojavljuju kao kauboji u regiji

Grčki premijer Alexis Tsipras ošto je reagovao na razvoj događaja u Istočnom Mediteranu. Grčki premijer je naglasio da “zajedno sa porukom razboritosti i saradnje, takođe šaljemo poruku odlučnosti onima koji misle da mogu biti kauboji u regionu. Međunarodno pravo u Egejskom moru i Istočnom Mediteranu mora biti poštovano i moraju ga poštovati svi, jer smo tu da branimo – i odbranimo – naša suverena prava na bilo koji način, bilo da smo sami ili sa našim saveznicima,“ rekao je premijer.

“Imamo snagu, odlučnost i branićemo naša prava u Egeju i na Kipru”, dodao je Alexis Tsipras.

Kruta reakcije Ankare

Tursko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je na izjave Brisela i Atine, napomenuvši da se “turske aktivnosti na istraživanju ugljovodonika u istočnom Mediteranu temelje na njenim legitimnim pravima koja proizlaze iz međunarodnog prava. Kao što smo više puta naglašavali, štitit ćemo i svoja prava i interese na našem kontinentalnom pojasu kao zemlja s najvećom obalom, kao i prava Turske Republike Severni Kipar (TRSK). U ovom kontekstu, naša zemlja do sada nije oklevala da preduzme neophodne korake i od sada neće oklevati.”

Istovremeno, Ankara navodi da se „Turska i „TRSK” ne mogu isključiti iz energetske jednačine u istočnom Mediteranu i da se bezuslovna podrška administraciji kiparskih Grka (Republika Kipar) mora zaustaviti. Štaviše, oni koji godinama nisu preduzeli korake da reše ovo pitanje, nemaju pravo da nam danas daju savete”.

Egipat podržava Republiku Kipar

Snažnom izjavom, Egipat je reagovao na prisustvo turskog broda za bušenje u kiparskoj EEZ, kao i na nameru Ankare da započne bušenja.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da je protiv bilo kakvih jednostranih akcija koje utiču na bezbednost i stabilnost u regionu Istočnog Mediterana, naglašavajući potrebu za predanošću pravilima i odredbama međunarodnog prava. “Ova provokativna akcija Turske predstavlja očigledno kršenje suverenih prava Republike Kipar u skladu sa međunarodnim pravom i zakonom Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Neutralni stav Moskve

“Rusko ministarstvo vanjskih poslova je duboko zabrinuto informacijama da se situacija u Istočnom Mediteranu pogoršava. Čvrsto verujemo da svaka ekonomska aktivnost mora biti u skladu sa pravilima međunarodnog prava. Pozivamo da se ne preduzimaju nikakve akcije koje bi mogle izazvati napetost i stvoriti dodatne prepreke za rešavanje kiparskog pitanja “, kaže se u saopštenju./ibna