GERB parija bugarskog premijera pristaje na predlog MRF-a o “otvorenom” finansiranju stranaka

GERB parija bugarskog premijera pristaje na predlog MRF-a o “otvorenom” finansiranju stranaka

GERB stranka bugarskog premijera Bojka Borisova pristala je na predlog Pokreta za prava i slobode (MRF) da se dozvoli “otvoreno” finansiranje političkih stranaka od privrednika i pojedinaca nakon što se zakonima odobri smanjenje državnih subvencija od 11 leva na jedan lev po glasu na poslednjim izborima.

Sporazum je postignut u pregovorima 19. juna, dva dana pre nego što će Narodna skupština Bugarske glasati u drugom čitanju o amandmana kojima se smanjuje državna subvencija za političke stranke i koalicije.

Opoziciona Bugarska socijalistička partija kritikovala je potez da se dozvoli “otvoreno finansiranje” od kompanija i pojedinaca, kao nameru privatizacije političkog života Bugarske.

Lider MRF-a Mustafa Karadayi rekao je da sa subvencijom od jednog leva po glasu na poslednjim izborima, stranke ne bi mogle da finansiraju svoje aktivnosti i kampanje.

MRF je predložio smanjenje državnih subvencija za stranke na nulu.

Karadayi je rekao da su razgovori održani na poziv GERB-a.

„Po našem mišljenju, ne postoji razlika između jednog i nula leva za političke partije, jer stranke sa subvencijama od jednog leva ne mogu finansirati svoje aktivnosti ili kampanje. Zato smo predložili američki model finansiranja stranaka, sa subvencijama od nula leva.

Viši poslanik GERB-a Menda Stojanova, koja je na čelu Odbora za budžet i finansije Narodne skupštine, rekla je da je GERB partija ostala pri svom stavu da subvencija treba da bude jedan lev.

“Ali, kako bismo omogućili političkim strankama da imaju i održe svoje strukture, mi ćemo dati predlog da opštine i država obezbede vesplatne kancelarije.”

Krum Zarkov, zamenik šefa parlamentarne grupe Bugarske socijalističke partije, rekao je da je sada postalo jasno šta stoji iza iznenadnog predloga GERB-a da državne subvencije strankama budu jedan lev.

„Nije stvar u smanjenju novca za partije. Ovom koordiniranom akcijom, GERB i MRF pokušavaju privatizovati politički život zemlje. Ovo je pravi napad na neka od osnovnih dostignuća bugarske demokratije i BSP je jedina stranka koja se protivi tome“, rekao je Zarkov./ibna