Gervalla: Povlačenje ambasadora korak prema reformi diplomatske službe

Gervalla: Povlačenje ambasadora korak prema reformi diplomatske službe

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervalla izjavila je u četvrtak da je nedavno razrešenje politički imenovanih ambasadora bio samo korak u dubokoj reformi kosovske diplomatske službe.

„Predsednica Osmani je juče izdala uredbe u skladu sa ovim predlogom. Razrešenje i povlačenje politički imenovanih ambasadora odvijalo se u duhu odobrenog vladinog programa, koji predviđa reformu diplomatske službe Republike Kosovo i poštovanje zakona o Ministarstvu spoljnih poslova i zakona o spoljnoj politici Kosova“, napominje Gervala u izjavi objavljenoj na Fejsbuku.

Prema Gervalli, ova odluka stvara potreban prostor za ispunjavanje zakonske obaveze da će najmanje 50% imenovanja ambasadora i šefova misija izvršiti pripadnici kosovske službe za spoljne poslove.

„Ovo je samo jedan korak u dubokoj reformi kosovske diplomatske službe. Ostale odluke će se pratiti na strukturnom nivou ministarstva i biće podržane novim zakonskim rešenjima, koje će restrukturirati diplomatsku službu u skladu sa međunarodnim standardima“, rekla je, između ostalog, ministarka spoljnih poslova Kosova.

„U narednim nedeljama biće izabrani novi ambasadori i šefovi misija i nastaviće se reforme u našoj mreži ambasada i generalnih konzulata, ispunjavajući merljive kriterijume međunarodnih standarda“, rekla je ona. / Ibna