Glasanje o poverenju grčkoj vladi u petak

Glasanje o poverenju grčkoj vladi u petak

Glavna grčka opoziciona stranka Nova demokratija podnela je u ponedjeljak predlog za osudu izjava zamenika ministra zdravlja Pavlosa Polakisa, koji je odmah eskalirao u predlog vladajuće koalicije da se glasa o poverenju celoj vladi, koju vodi Alexis Tsipras.

Dom će raspravljati o izglasavanju poverenja od srede na tri dana, što će kulminirati glasanjem u petak.

Štaviše, vlada je podnela nacrt zakona o otplati duga državnih institucija u više od 120 rata. Set zakona će biti razmatran na nivou parlamentarnih odbora pre nego što bude stavljen na glasanje u plenumu u hitnoj proceduri.

Govoreći u parlamentu, lider Nove demokratije (ND) Kiriacos Mitsotakis izjavio je da ima moralnu obavezu da podnese zahtev za osudu protiv Pavlosa Polakisa, zamenika ministra zdravstva, nakon napada na Steliosa Kimbouropoulosa, kandidata Nove demokratije za Evropski parlament. On je tvrdio da je Polakis uvredio Kimbouropoulosa rekavši da je iskoristio povoljne zakone da bi dobio posao u državnom zdravstvenom sektoru.

Mitsotakis je rekao da bi zamenik ministra zdravstva trebao uputiti izvinjenje, umjesto da pojačava svoj napad, a premijer bi ga trebao ukloniti sa položaja umjesto što ga podržava. On je dodao da je Polakisova optužba da je Kimbouropoulos koristio zakone za dobijanje posla u javnom sektoru osuđena od strane društva, opozicionih stranaka, čak i poslanika i članova SIRIZE.

U oštrim kritikama upućenim Alexisu Tsiprasu, lider konzervativne stranke rekao je da se grčki premijer u potpunosti identifikuje sa Polakisom i njegovim nedostatkom moralnih vrednosti. On je rekao da čak i poslanici SIRIZE zaslužuju bolje od ciničnog g. Polakisa, političara koji je više puta prekršio zakon i osramotio zemlju na međunarodnom planu.

Kao odgovor na glasanje o poverenju, potpredsednik vlade Iannis Dragasakis – koji je zamenio premijera Tsiprasa, koji je na predizbornoj turneji – izjavio je da vlada traži glasanje o povjerenju kako bi se Domu omogućilo da raspravlja o ključnim pitanjima koje ignoriše glavna opoziciona stranka.

Dragasakis je kritikovao glavnu opozicionu stranku zbog odbijanja pažnje od ključnih pitanja samo 20 dana prije krucijalnih evropskih i lokalnih izbora, kako bi razgovarali o komentarima Pavlosa Polakisa i pokušali da zabeleže sitne političke bodove.

Prema rečima potpredsednika vlade, nacrt zakona o otplati duga državi u 120 rata odnosi se na građane mnogo više od komentara zamenika ministra zdravlja, kao i uzastopne rastuće ocene grčke ekonomije kod rejting agencija.

On je ustvrdio da pozivanje na glasanje o poverenju nije taktički korak vladajuće SIRIZE, već će pružiti priliku za raspravu o ključnim pitanjima u narednih nekoliko dana, pred predstojeće izbore./ibna