Glavna grčka opoziciona stranka kritikuje izjave premijera Mitotakisa na TIF: razvoj bez pravila za nekolicinu i moćnike

Glavna grčka opoziciona stranka kritikuje izjave premijera Mitotakisa na TIF: razvoj bez pravila za nekolicinu i moćnike

Počevši od neuspeha u smanjenju ciljeva primarnog viška, SIRIZA je počela napade na komentare Kyriakosa Micotakisa na pres konferenciji na Solunskom međunarodnom sajmu (TIF): “Može mu se smetati, ali u jednom trenutku mora da ga shvati: Zemlja je izašla iz memorandumskih obaveza zahvaljujući vladi SIRIZA”, kaže levičarska stranka.

Glavna opoziciona stranka kaže da se grčki premijer ponovo osvrnuo na smanjenjaviška u “neidentifikovanoj budućnosti”, optužujući ga za odbacivanje smanjenja od 2,5 odsto, koji je SIRIZA postigla, a koji “nije poenta pregovora”.

Istovremeno, ukazuju da je priznao ukidanje poreza na solidarnost, smanjenje poreza na 50 odsto i zapošljavanje 10.500 nastavnika.

Pored toga, SIRIZA ukazuje da je “razvoj za sve”, koji je bio centralni moto Kyriakosa Micotakisa u Solunu, “razvoj bez pravila za mali broj ljudi i moćnike”. “Grčka koju Nova demokratija planira je zemlja bez pravila u kojoj je volja velikih poslovnih interesa državni zakon”, kaže glavna opoziciona stranka.

Takođe komentarišu činjenicu da je Kyrijakos Micotakis prošle godine, kada je bio lider opozicije, oštro kritikovao Prespanski sporazum, a sada kada je došao na vlast ne govori o rigoroznim izmenama. “Priznavanje potrebe za vernim provođenjem Prespanskog sporazuma ne podseća na vatrenog makedonskog ratnika kojeg smo poznavali”, kaže SIRIZA.

Aleksis Tsipras: jedu nešto što je gotovo i čiste državu

“Vlada jede ono što je pronašla i do sada samo čisti plen”, rekao je Alexis Tsipras u intervjuu listu “Efimerida ton Sydakton”.

Predsednik SIRIZA optužio je Kyrijakosa Micotakisa da je zainteresovan samo za ispunjavanje zahteva Helenske asocijacije industrijalaca i MMF-a u smislu radnih odnosa, zaključujući da je ova memorandumska politika, na kraju, i tajni program ND-a. “U periodu 2012-15 on je opravdavo Memorandum, sada želi da ga opravda suficitima”, rekao je on.

On je čak procenio da će Kyrijakos Mitsotakis razmotriti mogućnost prevremenih izbora, jer će uskoro biti suočen sa kontradiktornostima i slepim ulicama svoje politike./ibna