Godfrey: Kompromis između Beograda i Prištine bi se mogao dostići za par godina

Godfrey: Kompromis između Beograda i Prištine bi se mogao dostići za par godina

Američki ambasador u Srbiji Anthony Godfrey rekao je da pitanje Kosova nije maleno, ali je i dalje optimista te da se za godinu ili dve može postići kompromisno rešenje između Beograda i Prištine.

U intervjuu za „Kurir“ rekao je da je pažnja koju je predsednik SAD Donald Tramp posvetio potpisivanju sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, u kombinaciji sa rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića i njegovom otvorenošću za nove ideje, dala nova energija i novi zamah u odnosima SAD i Srbije.

„Oba lidera su shvatila da je vreme da se uradi nešto smelo, novo i uzbudljivo“, rekao je Godfrey.

Smatra da počinje najbolje poglavlje u istoriji srpsko-američkih odnosa, što je, kaže, logično, jer imamo puno zajedničkog i toliko zajedničkih iskustava iz prošlosti.

Američki ambasador je takođe primetio da je pomoć Srbiji u pridruživanju Evropskoj uniji na američkoj listi prioriteta.

„Nastavljamo blisku saradnju sa Briselom i nema promene u našem stavu da bi EU trebalo da vodi aktivan i svrsishodan dijalog sa Srbijom i Kosovom radi rešavanja političkih pitanja“, rekao je Godfrey.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države veruju da mogu da igraju važnu ulogu u poboljšanju ekonomskih uslova na Zapadnom Balkanu, pružajući tako neposrednu podršku pristupanju Evropskoj uniji.

„Naše učešće u ovom pitanju nije novo, niti je povezano sa predizbornom kampanjom (u SAD-u). Verujemo u značaj regionalne stabilnosti i prosperiteta. Ovaj prioritet se neće promeniti ni posle novembarskih izbora“, rekao je Godfrei na pitanje da li se Sjedinjene Države na bilo koji način takmiče sa EU da bi pronašle kompromis između Beograda i Prištine i da li je ta opredeljenost zapravo bila u službi Trampove izborne kampanje.

Pozdravio je činjenicu da je Američka međunarodna korporacija za finansiranje i razvoj (DFC) otvorila kancelariju u Beogradu.

Rekao je da je DFC odmah počeo da sastavlja listu prioriteta i projekata za svoju prvu kancelariju u Evropi, ukazujući na to da Sjedinjene Države veruju u ekonomski potencijal regiona. / Ibna