Godinu dana nakon izbora – Parlament BiH potvrdio novog predsedavajućeg Saveta ministara

Godinu dana nakon izbora – Parlament BiH potvrdio novog predsedavajućeg Saveta ministara

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Dvadeset i osam poslanika glasalo je za, osam protiv, dok su dva bila suzdržana.

Tegeltija je danas predstavio svoj program rada članovima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ističući da je opredeljen da što pre formira Savet ministara, čiji će zadatak biti provođenje reformi koje imaju za cilj da se bave svakodnevnim problemima građana.

Najavio je da će poštovati vladavinu zakona, odredbe Ustava BiH kao i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, dodavši da je svestan zadatka koji je pred njim. Takođe je naglasio da je sada potrebno raditi što je više moguće jer je prošlo više od godinu dana od kada su održani izbori.

Kazao je da će doprineti ubrzanju procesa reformi, ali takođe je jasno rekao da njegov program nije radni program Saveta ministara, nego smernice.

“Nemamo pravo na 100 dana, pa je potrebno odmah deblokirati procese, usvojiti budžet i omogućiti da investicioni fondovi budu dostupni entitetima”, dodao je Tegeltija, najavivši i da će se na prvoj sednici Saveta ministara raspravljati o socio -ekonomskim reformama koje su podržane u oba entiteta BiH.

Među prioritetima koji će mu biti u fokusu, on je istakao primenu 14 ključnih preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi BiH što pre stekla status kandidata za članstvo u EU.

Istakao je da će se Savet ministara BiH fokusirati na socijalne i bezbednosne izazove sa kojima su suočeni građani koji do sada nisu imali adekvatan odgovor.

Stoga je rekao da će fokus njegovog rada biti ekonomija, reforma javne uprave, EU integracije, vladavina zakona, unapređenje odnosa unutar BiH i onih sa međunarodnim finansijskim institucijama, migrantska kriza, izbeglice, mladi i žene, kao i druge ranjive kategorije društva.

Naglasio je da je nivo investicija u BiH nizak i da se privatni sektor suočava sa poteškoćama u zadržavanju konkurentnosti, a zabrinjava i činjenica da nema napretka u oblasti istraživanja i inovacija.

Smatra da je neophodno povećati konkurentnost privrede, zaštititi domaću ekonomiju. Tegeltija je takođe zaključio da je spreman da sprovede reforme usaglašene sa oba entiteta koje će imati održiv i ubrzani ekonomski rast, smanjujući poresko opterećenje rada u cilju jačanja jedinstvenog ekonomskog razvoja./ibna