Gosti u restoranima iznenađeni – zabrana pušenja stupila na snagu

Gosti u restoranima iznenađeni – zabrana pušenja stupila na snagu

Pušenje u zatvorenim javnim prostorima od danas je u Crnoj Gori zabranjeno. Na snagu je stupio novi Zakon o ograničenju upotrebe duhanskih proizvoda, ali su vlasnici kafića i restorana nezadovoljni novom situacijom.

Zakon strogo zabranjuje upotrebu duhanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, osim u kockarnicama. Onaj ko prekrši odredbe ovog zakona biće novčano kažnjen do 20.000 evra, rekao je ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović u zvaničnom saopštenju, koje je objavila Vlada Crne Gore.

Novi zakon zabranjuje pušenje u bilo kojoj prostoriji ili prostoru gde se poslužuju i konzumiraju hranu i piće.

Pored toga, zakon zabranjuje upotrebu duhanskih proizvoda u bilo kojem delu zatvorenog prostora u kojem državne ili lokalne vlasti i službe obavljaju svoje delatnosti, u područjima gde se obavljaju obrazovne, zdravstvene i kulturne aktivnosti, u područjima nmenjenim za socijalnu zaštitu, sport i rekreaciju, trgovinu, proizvodnju ili skladištenje hrane, snimanje ili javno emitovanje, kao i na područjima gde se održavaju sastanci i javna okupljanja. Moguće je odrediti deo prostora koji vlasnik ili korisnik nameni isključivo u tu svrhu. Zakon jasno propisuje uslove izolacije, površinu, položaj i opremu tog dela prostora: prostorija mora biti izolovana tako da duhanski dim ne može procuriti u ostatak prostora, a površina ne sme biti manja od 10 kvadratnih metara, ne sme zauzimati više od 20 posto radnog ili javnog prostora i ne sme biti namenjena za prolazak u druge prostore.

Novim zakonom zabranjena je i prodaja duhanskih proizvoda koji nisu označeni štampanim upozorenjima koja pokrivaju 65% prednjeg i zadnjeg dela pakovanja.

Zakon će imati negativan uticaj na ugostiteljsku delatnost, kaže zaposlenik jednog podgoričkog restorana, Boško Bošković.

Rekao je da su jutros imali manje posla. “Ljudi ne ulaze. Loše je”, primetio je on.

Bošković je rekao da su se već pripremili za provođenje zakona u objektu u kojem je zaposlen.

“Već smo sinoć na kraju smene preduzeli neke mere. Uklonili smo pepeljare sa stolova kako bi gosti znali da u našem restoranu nema pušenja”, rekao je Bošković za medije.

Zaposlenik drugog podgoričkog restorana Marko Nedović rekao je da su gosti bili vrlo iznenađeni jer nisu znali da se zabrana primenjuje od danas.

“Bili su vrlo iznenađeni jer su mislili da postoji određeni rok, možda mesec dana, a onda zakon stupa na snagu. Nismo rizikovali, mi poštujemo zakon”, kazao je on.

Nedović je dodao da su već uklonili pepeljare i da će poštovati Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda.

“Nema pušenja. Ne znam kako će to uticati na dalji rad,” kaže Nedović.