Govorite na vreme – pokrenuta kampanja „Seksualno nasilje je zločin“

Govorite na vreme – pokrenuta kampanja „Seksualno nasilje je zločin“

Forenzički stručnjaci na Kosovu kažu da je 59 procenata žrtava silovanja od 11 do 16 godina, ali su žrtve ovog zločina i mlađe.

Navodi su usledili tokom kampanje za očuvanje bioloških dokaza u slučajevima seksualnog nasilja, koju su podržali Institut za sudsku medicinu, Kosovska policija i Eulex.

Kampanja ima za cilj podizanje svesti o mogućim situacijama koje izlažu ranjive kategorije riziku da budu žrtve seksualnog nasilja.

Tarja Formisto iz EULEKS-a koja je zamenik direktora Instituta za sudsku medicinu rekla je da treba uložiti napore na podizanju svesti svakog građanina o sprečavanju seksualnog nasilja.

„To znači i pokretanje kampanje kojoj su pomogli Institut za sudsku medicinu (IFM) i EULEKS. Imam dve poruke za vas: prvo, došlo je vreme za ulaganje u nove ljude, i drugo, sada je vreme da se podigne svest javnosti o tome šta je seksualno nasilje i kako da reaguju i izveštavaju o događajima koji uključuju žrtve seksualnog nasilja,” rekla je ona.

Bivša predsjednica Kosova, Atiete Jahjaga, koja se zalaže za prava žrtava seksualnog nasilja, rekla je da se svi trebaju ujediniti i dati nadu žrtvama ovog zločina.

„Mi se ujedinjujemo da bismo dali nadu i podržali žrtve koje su preživele seksualno nasilje, ali žalim što nisam čula glas žrtava seksualnog nasilja se mora čuti. Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, žrtve silovanja treba da otvoreno govore,“ rekla je Jahjaga.

Arsim Gerkhaliu, direktor Instituta za sudsku medicinu, rekao je da žrtve trebaju istupiti i prijaviti zločine seksualnog nasilja, jer biološki dokazi ne mogu trajati zauvijek. Rekao je da su najugroženija od napada seksualnog nasilja deca od 11-16 godina. „Podizanje svesti među ovom grupom ljudi je važno“, rekao je on./ibna