NaslovnicaAlo.rsGRAD KAŽNJAVA STANODAVCE "DERIKOŽE" Ko izdaje sobu za 300 evra može biti...

GRAD KAŽNJAVA STANODAVCE “DERIKOŽE” Ko izdaje sobu za 300 evra može biti prijavljen!

Objavljeno:

Kirije u nemačkim gradovima već godinama rastu. Dok je cena najma po kvadratnom metru u Frankfurtu na Majni početkom 2019. još uvek bila gotovo 16 evra, ove godine porasla je na 19,59 evra. Slična situacija je i u Berlinu, gde je pre četiri godine najam koštao oko 12,29 evra po kvadratu, dok se ove godine popeo na 19,30 evra. Situacija više ne pogađa samo ljude s niskim primanjima, nego je voda došla do grla i srednjoj klasi.

Problem male ponude i velike potražnje dugoročno može rešiti izgradnja novih nekretnina, ali se u Nemačkoj sve manje gradi. Broj izdatih građevinskih dozvola za stanove u prvih osam meseci ove godine pao je za 28,3 posto u odnosu na lani.

Vladajuća semafor-koalicija nije uspela ni da se približi brojci od 400.000 novoizgrađenih stanova godišnje, što je obećala na početku svog mandata. Nedavno je tamošnja ministarka građevine podigla belu zastavu i rekla da neće uspeti u svom naumu ni ove godine.

Međutim, grad Frankfurt ne želi samo da bude posmatrač divljanja cena najma na tržištu nekretnina te nudi podršku onima koji plaćaju previsoke cene. U gradu tako proveravaju sve ‘dojave’ o previsokim cenama najma.

Stanodavci koji zahtevaju najamninu za 20 posto veću od one za nekretnine u istom rangu zapravo krše nemački Zakon o privrednom kriminalu. Tako se na web-stranici grada može izračunati i je li najamnina za određeni stan ‘primerena’ ili nije. Ako se utvrdi da nije, na teren se šalje veštak koji ga detaljno pregleda i fotografiše sve prostorije, na osnovu čega se izračunava indeks prosečne cene najamnine za taj stan, piše Tportal.

Svi ti pojedinačni podaci koriste se kako bi se izračunao indeks prosečne cene najma, koji treba da potvrdi i udruženje stanara i stanodavaca kao i predstavnici lokalnih vlasti, a služi kao orijentir za druge stanarine.

Ako se ispostavi da stanari zaista plaćaju previsoku cenu najma, postoji nekoliko mera protiv stanodavaca. Najčešće se u praksi događa da stanar obavesti svog stanodavca o previsokom najmu pa se stvar reši dogovorom. Ako stanodavac pak ne pristane na smanjenje stanarine, može biti kažnjen, a ako ni to nije dovoljno, grad će tužiti vlasnika stana.

Ipak, uprkos tome što tamošnje gradske službe primaju sve više pritužbi na previsoke cene najma, mnogi stanari se ne usuđuju da rade nešto protiv svojih stanodavaca jer strahuju da će pokušati da im zagorčaju stanovanje na sve moguće načine da bi dobrovoljno izašli iz stana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave