Građani Crne Gore biće obavezni da zatraže dozvolu za ulazak u šengenski prostor

Građani Crne Gore biće obavezni da zatraže dozvolu za ulazak u šengenski prostor

Vlasnici crnogorskih pasoša koji imaju pravo da putuju u zemlje Šengena bez viza moraće da zatraže dozvolu za ulazak u evropsku zonu bez granične kontrole, počev od 2021. godine.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika SchengenVisaInfo-a, Granit Sadiku, kaže da će se dozvola za putovanje, poznata kao ETIAS, primenjivati u zemljama čijim će građanima biti dozvoljeno putovanje u Šengens zonu, počev od 1. januara 2021. godine, prenosi CDM.

“ETIAS je mrežna shema čiji je glavni cilj pratiti posetioce i dozvoliti ulaz samo onima koji ispunjavaju uslove utvrđene sporazumima o vizama sa trećim zemljama”, kaže Sadiku.
Dozvola će omogućiti vlasniku da putuje kroz Šengen prostor.
Shema je trebalo da stupi na snagu u januaru 2020. godine, ali je EU odlučila da odloži odluku tako da EU-LISA može imati dovoljno vremena za uspostavljanje sistema.
Nakon zaključivanja sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji između Crne Gore i EU, vizna liberalizacija za građane Crne Gore stupila je na snagu 19. decembra 2009. godine.
Sadiku naglašava da će se ETIAS odnositi na građane trećih bezviznih država, uključujući Crnu Goru, i podsetio da EU od 2016. godine planira da uspostavi taj sistem, s ciljem da poveća bezbednost svojih građana.

Kada ETIAS stupi na snagu, svaki putnik koji namerava da uđe u neku zemlju Šengena moraće da preda zahtev za put.

„Prvih šest meseci ETIAS je fakultativan, a posle će biti obavezan. Crnogorci moraju imati stabilnu internetsku vezu i dovoljno sredstava za plaćanje naknade (sedam evra) “, kaže Sadiku.

Sadiku kaže da će biti uspostavljen poseban veb sajt za prijavu.

„Postoje mnoge veb lokacije za koje se tvrdi da su zvanične veb prezentacije ETIAS-a. Ali oni su zapravo lažne“, upozorava on.

Prijavni obrazac sadrži jednostavna pitanja – ime i prezime podnosioca zahteva, datum i mesto rođenja, pol, podatke o pasošu i državljanstvu, e-adresu i broj telefona.

Pre prijave, kandidati starosti između 18 i 70 godina moraju uplatiti kotizaciju.

„Jednom kada putnik klikne da preda zahtev, njegova prijava biće proverena u bazi podataka EU. Ako sistemi koji sadrže podatke ne pronađu nepravilnosti u vezi sa podnosiocem prijave, ETIAS će biti potvrđen za nekoliko minuta “, kaže Sadiku.

„Svaki putnik čija je prijava odbijena ima 96 sati da uloži žalbu, a obrada ovog postupka može potrajati mesec dana. Ako podnosilac zahteva bude ponovo odbijen – moraće da podnese zahtev za redovnu šengensku vizu“, ističe Sadiku.