Građani Crne Gore u strahu od koronavirusa

Građani Crne Gore u strahu od koronavirusa

Nakon što su visoki državni funkcioneri izjavili da nema sumnje da će koronavirus doći i u Crnu Goru, meštani Podgorice i drugih gradova počeli su da kupuju namirnice iz supermarketa i stvaraju kućne zalihe. Sličan fenomen je zabeležen i u drugim zemljama regiona ali je interesantno da u Crnoj Gori još uvek nema ni jednog potvrđenog slučaja infekcije. Građani najviše kupuju ulje i brašno dok se povrće i voće, koje lekari preporučuju za hranu, manje kupuje.

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da je situacija veoma ozbiljna, ali da na sreću, u Crnoj Gori još nije zabeležen nijedan slučaj korona virusa. Ukoliko se korona virus pojavi u Crnoj Gori, dodao je on, javna okupljanja će biti zabranjena.

„Nadamo se da će tako ostati. Bojim se da su male šanse, zbog toga što se ta zaraza primakla našim granicama“, rekao je premijer Marković novinarima.

On je ukazao na ozbiljnu situaciju u regionu, činjenicu da je cela Italija u karantinu kao i da su registrovani novi slučajevi u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

Premijer Marković je kazao da je juče održao sastanak sa nadležnim službama na kojem su dogovorene nove mere o kojima je javnost obavešetna –zabrana putovanja u države koje su pod snažnim uticajem virusa, kao i druge mere preporuka i upozorenja. On je pozvao građane da ozbiljno shvate situaciju, da izbegavaju rukovanja i grljenja, da vode računa te da svi zajedno čuvaju od ove opasnosti.

„Zabranićemo službena putovanja državne administracije van zemlje osim u izuzetnim slučajevima kada to nalažu opravdani državni interesi i uticati na promenu navika i ponašanja građana u ovoj situaciji. Ozbiljna je situacija, zabrinut sam, u stalnom smo kontaktu sa nacionalnim timom koji je formiran po tom pitanju i pokušaćemo da uradimo sve da zaštitimo našu zemlju i naše građane“, rekao je Marković.

Na pitanje novinara da li je dovoljno osloniti se na preporuke građanima da izbegavaju javna okupljanja, premijer je kazao da su već zabranjena javna okupljanja na sportskim događajima. Rekao je i da će on otkazati svoja službena putovanja kao i druge događaje na kojima se predviđa veliki broj učesnika.

„Tamo gde imamo direktan uticaj nastojaćemo da se smanje javna okupljanja, da se izbegnu takve aktivnosti, da sugerišemo i upozoravamo građane da i oni promene način ponašanja i vode računa o tome. Ako se pojavi virus u Crnoj Gori onda ćemo zabraniti svako javno okupljanje i procenjivaćemo kojeg nivoa i karaktera će biti – da li će se to odnositi na škole i na neke druge funkcije u zemlji. Nadamo se da do toga neće doći“, kazao je predsednik Vlade Crne Gore.

On je ukazao i na to da opasnost od korona virusa nije samo samo opasnost po javno zdravlje, iako je ono najvažnije, nego i po celu ekonomiju, standard i kvalitet života. Vlada i medicinske vlasti će uraditi sve da Crna Gora ne bude pogođena virusom korona, a da ako bude pogođena, to bude u najmanjoj meri.