Grandiozna proslava 28. oktobra u Grčkoj

Grandiozna proslava 28. oktobra u Grčkoj

Velikom vojnom paradom u Solunu, kojoj je prisustvovao i predsednik Grčke Republike, obeležena je 79. godišnjica događaja od 28. oktobra 1940. godine.

Godišnjica 28. oktobra, ili “Dan NE”, obeležava se u znak sećanja na grčko odbijanje italijanskog naređenja da se preda fašističkoj Italiji i silama Osovine. Rano ujutro, 28. oktobra 1940. godine, italijanski ambasador u Atini predao je grčkom diktatoru, Ioannisu Metaxasu, ultimatum u kojem se traži da dopusti da italijanske trupe uđu u Grčku. Ioannis Metaxas je to odbio uvodeći Grčku u Drugi svetski rat, što je značilo i početak grčko-italijanskog rata 1940. godine. Proslava ovog datuma je ustanovljena u Grčkoj i na Kipru 1944, i obeležava se kao državni praznik. Pred toga, u mnogim državama širom sveta, grčka zajednica obeležava “Dan NE”.

Poruke državnih i političkih funkcionera povodom 28. oktobra

“NE 28. oktobra, grčko NE, bilo je ključno u modernoj istoriji ako akt protiv fašizma ali i kao ključan stav za odbranu mira, demokratije i čovečnosti,” rekao je predsednik Republike Prokopis Pavlopoulos.

Premijer Kyriakos Mitsotakis je rekao da je 28. oktobra još jedna šansa da slavimo našu slavnu prošlost, ali i šansa da pokažemo kako prihvatamo jedinstvo helenizma danas. O simbolici ovog dana rekao da to nije ništa drugo nego jedinstvo nacije i vizija za bolju Grčku, ali je takođe rekao kako postići te ciljeve.

“Uspomene pretvoriti u odluke da se borimo danas, svom snagom protiv fašizma, rasizma i ksenofobije, rekao je bivši premijer Alexis Tsipras povodom ovog praznika.

Važnost nacionalne kohezije i jedinstva naglasila je i predsednica KINAL-a, Fofi Genimata, povodom proslave 28. oktobra.

“28. oktobar 1940. godine i dalja borba velike većine grčkog naroda protiv trostruke fašističke okupacije, uglavnom vođena od strane EAM-ELAS i Komunističke partije Grčke, je izvor inspiracije i obrazovanja, posebno danas, kada kontradikcije i zaostaci globalnog kapitalističkog sistema još jednom predstavlja rizik od opšteg konflikta,” naglasila je Komunistička partija Grčke.

“Jedini način da se služi zemlji, jedini način da budemo pravi Evropljani, jeste odupiranje moćnicima koji štete helenizmu i pretvaraju Evropu u gvozdeni kavez,” naglašava sekretar DiEM25.

“Danas slavimo NE fašizmu! Poruka je relevantna kao i uvek, jer danas moramo reći ne novom fašizmu, helenofobiji i rasizmu protiv Grka,” rekao je  predsednik Grčkog rešenja, Kyriakos Velopoulos, u poruci povodom nacionalnog praznika./ibna