Graničnoj policiji BiH potrebno još 1000 policajaca na istočnoj granici zemlje

Graničnoj policiji BiH potrebno još 1000 policajaca na istočnoj granici zemlje

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da ovoj agenciji nedostaje 1000 policajaca kako bi na odgovarajući način zaštitili 600 km istočne granice BiH i sprečili imigrante da ilegalno uđu u državu.

Galić i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić posetili su jedinice granične policije na istoku i severoistoku BiH koje su, kada je reč o ulazu u BiH, najviše izložene ilegalnim prelascima granice.

Galić se još jednom uvjerio u probleme s kojima se službenici GPBiH suočavaju svakodnevno.

“Uslovi u kojima rade službenici GPBiH provodeći pojačane mere uz maksimalne napore od kraja 2017. godine su mogu slobodno reći sramota kompletne države, ništa manja od stanja infrastrukture pojedinih graničnih prijelaza. Određen broj naših službenika iz organizacijskih jedinica koje su manje opterećene je preraspoređen na istočni i severoistočni dio granice, i imamo ispomoć od 104 pripadnika MUP-a RS-a i 24 Direkcije za koordinaciju policijskih tela, ali to sigurno nije dovoljno za svakodnevne izazove ilegalnih prelazaka velikog broja migranata iz pravca Srbije i Crne Gore,“ rekao je Galić.

On je istakao da je Granična policija BiH malobrojna za ovako složeno stanje na granici, što predstavlja veliki pritisak na policajce koji su u kontinuitetu maksimalno angažovani.

„Nedostaje nam 407 službenika za obavljanje redovnih poslova i zadataka, za dvadesetčetverosatno pokrivanje istočne granice BiH u dužini od 600 kilometara potrebno je još 1.000 ljudi, a samo 15 posto od službenika koji trenutno rade u GPBiH može obavljati kontrolu graničnog pojasa jer ih je 85 posto angažovano na prelazima koje ne možemo ostaviti bez ljudi. Službenici su sve nezadovoljniji, kako zbog uslova tako i zbog plata i doprinosa, zbog čega se povećava i broj onih koji napuštaju GPBiH,” istakao je Galić dodavši da bez obzira na sve probleme policajci pružaju maksimum što je argumentovao podatkom da je samo tokom vikenda (od 27. do 29. 9. 2019. godine) na istoku BiH spriječen ulazak 347 migranata.

Kada je reč o broju službenika dodao je da se finalizuje konkursna procedura za prijem X klase sa 100 kadeta GPBiH koji će uskoro početi školovanje u Agenciji za stručno usavršavanje u Mostaru, te se zahvalio Savetu ministara BiH na saglasnosti za pokretanje procedure za zapošljavanje još 150 službenika u činu ”policajac” i deset u činu “mlađi inspektor”.

Galić i Kulić su, kako je saopšteno iz GP BiH, uz zelenu obišli i plavu granicu, reke Savu i Drinu, koje zbog magistralnih puteva i s jedne i s druge strane imaju veliki broj potencijalnih tačaka ilegalnog prelaska granice. Razgovarali su i o kvalitetu i korištenju postojeće i specijalističkoj opremi koja nedostaje za još efikasnije sprečavanje ilegalnih prelazaka, krijumčarenju ljudi kao sve češćem obliku prekograničnog kriminala, kao i drugim oblastima njihovog rada./ibna