Grci zabrinuti zbog napetih odnosa sa Turskom

Grci zabrinuti zbog napetih odnosa sa Turskom

Istraživanje javnog mnenja agencije Pulse, koju je u četvrtak predstavila SKAI TV, pokazala je široku zabrinutost Grka zbog porasta napetosti u odnosima ove zemlje sa susednom Turskom.

Tačnije, 62% ispitanika je reklo da su zabrinuti zbog dešavanja u odnosima Grčke s Turskom, dok 55% veruje da Mitsotakisova administracija pravilno postupa sa provokacijama Ankare. Suprotno tome, 36% je mislilo da se Vlada ne snalazi na pravi način.

Zabrinutost je veća među pristalicama SIRIZA (63%), a samo 10% birača Nove demokratije pokazalo je negodovanje zbog Vladinih odluka i postupaka u grčko-turskim odnosima.

Prema istraživanju, velika većina Grka zadovoljna je stavom Francuske prema grčko-turskim tenzijama, dok je izraženo razočaranje stavovima Evropske unije, SAD i Nemačke.

Po relevantnom pitanju, 49% ispitanika odobrava Vladino upravljanje izbegličkom / migrantskom krizom, a 39% kaže da imigraciona politika ide u pogrešnom smeru. Istraživanje odražava razočaranje Grka – posebno stanovnika istočnih egejskih ostrva – uticajem migracione krize na njihove zajednice.

Ipak, istraživanje je pokazalo snažnu podršku Vladi Nove demokratije, pri čemu je stranka ocenjena sa 12,5 bodova prednosti nad glavnom opozicionom strankom SIRIZA. Tačnije, vladajuća stranka je na 38%, a SIRIZA na 25,5%, sledi Pokret za promene (KINAL) na trećem mestu sa 6,5%, Komunistička stranka sa 5%, Grčka solucija sa 4,5% i DiEM25 na 3 %.

Mitsotakisova Vlada takođe je dobila odobravanje 6 od 10 Grka za nominaciju Katerine Sakellaropoulou za prvu ženu predsednicu Grčke. Nova predsednica ima visoku ocenu podrške (73%) među pristalicama Nove demokratije, dok je 53% birača SIRIZE takođe odobrilo njen izbor za predsedničku ulogu ./ibna