Grčka: 11 evoparlamentaraca upozorava a kršenje evropskog zakona u slučaju Novartis

Grčka: 11 evoparlamentaraca upozorava a kršenje evropskog zakona u slučaju Novartis

Jedanaest poslanika naprednog kluba u Evropskom parlamentu iz tri političke grupe – Evropske levice, Socijalisti, Zeleni – izdali su zajedničku izjavu o neposrednoj opasnosti od otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka u skandalu sa Novartisom, posle odluke Preliminarnog odbora Parlamenta kojom se traži da lično svedoče.

Izjavu takođe potpisuju potpredsednik Evropskog parlamenta i šef Evropske parlamentarne grupe SIRIZA-Napredna Alijansa, Dimitris Papadimoulis, kao i poslanici EP-a Napredne Alijanse Kostas Arvanitis, Stelios Kouloglou i Elena Kountoura. Dalje, evropski poslanici Rasmus Andersen (nemački Zeleni), Maria Arena (belgijski socijalisti), Manon Aubri (evropska levica Francuske), Dietmar Koster (nemački socijalisti), Emmanuel Maurel (Evropska levica Francuske), Tilli Metz (Zeleni / EFA, Luksemburg) ) i Ernest Urtasun (Zeleni, Španija) takođe su potpisali izjavu.

Članovi Napredne Alijanse osuđuju grubo kršenje evropskog zakona, koji zahteva zaštitu svedoka u javnom interesu. Istovremeno, upozoravaju da se nakon ove odluke Preliminarnog odbora nijedan građanin u budućnosti neće osećati bezbednim da otkrije bilo kakav dokaz kada je u pitanju mogući skandal.

Oni takođe ističu da ova odluka Komiteta ugrožava život i fizički integritet zaštićenih svedoka i njihovih porodica, dok nepovratno utiče i na sam tok istrage.

Potpuna izjava:

Slučaj Novartis predstavlja skandal sa transevropskim i međunarodnim posledicama i otkriven je zahvaljujući doprinosu informatora. Navodno, s obzirom da su neki političari koji  umešani u skandal, zviždači (koji su sada zaštićeni od strane tužilaštva i imaju anonimnost) su dobili pretnje da će biti tuženi i da će identiteti biti otkriveni.

Sada, dok je istraga o skandalu još uvek u toku, oni pokušavaju da nateraju zvidače da svedoče bez zadržavanja anonimnosti. To bi ugrozilo njihove živote kao i fizički integritet njihovih porodica, zbog veličine skandala. To bi moglo takođe nepopravljivo naštetiti samoj istrazi.

Suprotno gore navedenom, Evropska unija nastavlja da jača zaštitu svedoka u javnom interesu. Direktivom (EU) 2019/1937 Evropskog parlamenta i Saveta od 23. oktobra 2019. godine, predviđen je sistem minimalnih zajedničkih standarda kako bi se obezbedio visok nivo zaštite osoba koje prijavljuju kršenje prava u Uniji (informatora – zviždača) u cilju poboljšanja primene zakona i politika Unije.

Mi, dole potpisani članovi Napredne Alijanse u Evropskom parlamentu, osuđujemo grubo kršenje evropskog zakona koje zahteva zaštitu svedoka od javnog interesa, izražavajući zabrinutost da se nijedan građanin u budućnosti neće osećati bezbednim da otkrije bilo kakav dokaz o mogućem skandalu. / ibna