Grčka: Anastasiades se sastao sa Tsiprasom

Grčka: Anastasiades se sastao sa Tsiprasom

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades primio je juče kasno popodne šefa SYRIZA-Napredna alijansa i bivšeg premijera Grčke, Alexisa Tsiprasa.

Sastanak je održan u Atini, gdje je predsednik Anastasiades boravio u jednodnevnoj poseti.

Tokom razgovora, predsednik Kipra naglasio je, između ostalog, da „zadržavamo usku saradnju sa premijerom Mitsotakisom; trudimo se biti koordinisani kako bismo postigli najbolje moguće rezultate.

Ono što danas sve zabrinjava su , s jedne strane, provokacijekoje postaju sve oštrije kako vrijeme prolazi, a sa druge strane jačanje tolerancije u ime Evrope i drugih međunarodnih aktera, u vreme kada je pred Evropskim većem veliki izazov – pretvaranje Aja Sofije, dragulja u svetskoj kulturnoj baštini, u džamiji. Ovo je možda dokaz koliko se oni (Turska) žele da usklade svoje zakone sa zakonima država članica EU, a ujedno predstavlja i upozorenje, snažno ‘zvono’, koje podseća Europljane kakve su reakcije dok se poštuje tolerancija.

I moram reći da grčka Vlada pokušava da reši ova pitanja i sarađujemo na ovom području, uz nadu da oni koji veruju u mere dobre volje ili diplomatije, u smislu tolerancije i diplomatskih napora, mogu na taj način dobiti povoljan rezultat. Nadam se da će napori uroditi plodom. Podržavamo dijalog, Grčka i Kipar su države koje nikada nisu pokušavale eskalirati krizu. Nažalost, imamo suseda koji se, umesto da se ponaša kao Evropljanin, ponaša kao međunarodni agitator”.

Predsednik Anastasiades takođe je istakao odlučnost Kipra da se ne uključi u dijalog (o kiparskom pitanju), sve dok se nelegalne radnje ne zaustave, s obzirom na to da „pod pretnjom pušaka ne možete imati dijalog nadajući se da će grčki stavovi i stavovi kiparskih Grka biti saslušani“.

Alexis Tsipras rekao je da je odluka Turske o Aja Sofiji i provokativna i uvredljiva za helenizam.

Dodao je da, kad je reč o provokacijama Turske protiv Grčke i Kipra, „smatram pozitivnim da čak i s velikim zakašnjenjem Grčka poziva EU da donese sankcije protiv Turske za ovu agresiju. Za to smo se uspešno borili i postigli rezultate za Kipar u vezi sa turskim aktivnostima u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni pre godinu dana.  Sada je vreme da i naši partneri preuzmu odgovornosti.

To nije bilateralni, već evropski problem. Grčko-turski dijalog mora se ponovo pokrenuti na toj osnovi i mora postojati maksimalna koordinacija“.

„Smatram važnim nastavak razgovora radi potrage do pravednog i trajnog rešenja na temelju rezolucija UN-a o kiparskom pitanju, birajući da nastavimo ode gde smo stali u ovom naporu, a radi se o Guterresovom okviru kao jedinoj osnovi na kojem se ovaj dijalog može nastaviti”.

Sastanku su prisustvovali portparol vlade g. Kyriakos Kousios, ambasador Kipra u Atini, g. Kyriakos Kenevezos i direktor diplomatskog ureda predsednika Republike Kipar, g. Kyriakos Kouros.

Predsednik Republike Kipar sinoć ne napustio Grčku. / ibna