Grčka: Arhiepiskop Atine primljen u bolnicu nakon pozitivnog telsta na koronavirus

Grčka: Arhiepiskop Atine primljen u bolnicu nakon pozitivnog telsta na koronavirus

Arhiepiskop Atine i cele Grčke, Jeronim, bio je pozitivan na test na koronavirus, a prema uputstvima lekara koji ga leče, primljen je u bolnicu Evangelismos sa blagim simptomima.

82-godišnjem poglavaru Grčke crkve postavljena je negativna dijagnoza i u brzom i u molekularnom testu, kojim je podvrgnut nakon sednice Stalnog Svetog sinoda i pre sastanka sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom. Međutim, na zakazanom molekularnom testu, koji je urađen noću u ponedeljak, 16. novembra, pokazalo se prisustvo virusa.

„Lično učestvujem kao pastir u muci koja se tiče hiljada naše braće u našoj zemlji i miliona širom sveta. Učestvujem u agoniji i bolu i strahu svih, koje ćemo svojom verom u Boga svi pobediti“, naglasio je nadbiskup svojim bliskim saradnicima malo pre odlaska u bolnicu, ističući svetu obavezu svih da poštuju pravila i mere nadležnih zdravstvenih vlasti za zaštitu vrhovnog dobra – ljudskog zdravlja i života.

11. novembra jedan sveštenik je u Sinodalnoj palati imao pozitivan test, dok je 4-5 mitropolita bilo u karantinu, ali nije poznato da li su pozitivni na koronavirus. Mitropolit Joanis Langadas je 15. novembra izgubio bitku sa koronavirusom, izdahnuvši u 62. godini.

U istoj bolnici u kojoj je i arhiepiskop Atine, nalazi se 91-godišnji arhijerejski namesnik Albanije Anastasios, koji je iz Tirane prevezen specijalnim letom u Atinu na lečenje. / Ibna