Grčka: Astipalea – pametno i održivo ostrvo

Grčka: Astipalea – pametno i održivo ostrvo

Grčka vlada i grupacija Volkswagen, jedan od vodećih svetskih proizvođača automobila, objavili su danas revolucionarni sporazum za pionirski projekat transformacije Astipalee u prvo pametno, zeleno ostrvo na Mediteranu sa energetskom autonomijom.

Projekat uključuje postepenu zamenu konvencionalnih privatnih i javnih vozila na ostrvu električnim vozilima; uvođenje inovativnog sistema prevoza; proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije koja će zameniti trenutnu upotrebu fosilnih goriva, što dovodi do naglog smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte na ostrvu. Sporazum koji su danas potpisali zamenik ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju i otvorenost Costas Fragkogiannis i dr Herbert Diess, izvršni direktor Volkswagen grupe, pojačava Nacionalnu strategiju grčke vlade za promociju zelene ekonomije.

Za grčku vladu ovaj vaan projekat predstavlja centralni stub njene politike zaštite životne sredine i pruža primer pristupa zasnovanog na tri ključne karakteristike:

  • Zamena postojećeg voznog parka na ostrvu e-vozilima
  • Uvođenje inovativnih zajedničkih usluga prevoza i usluga na zahtev
  • Podsticanje nezavisnosti fosilnih goriva putem hibridnog sistema OIE

-Projekat se realizuje zahvaljujući odlučujućem doprinosu članova vlade Adonisa Georgiadisa, ministra za razvoj i investicije i Nikolaosa Papathanassisa, zamenika ministra za razvoj i investicije, Konstantinosa Hatzidakisa, ministra zaštite životne sredine i energetike, Theodorosa Skilakakisa, zamenika ministra finansija, Panagiotisa Theodorikakosa, ministra unutrašnjih poslova, Konstantinosa Karamanlisa, ministra za infrastrukturu i saobraćaj, Ioannisa Kefalogiannisa, zamenika ministra za infrastrukturu i transport i Aleksandre Sdoukou, generalnog sekretar za energetiku i mineralne resurse Ministarstva za životnu sredinu i energiju.

Projekat će se sprovoditi tokom šest godina i pokazuje sposobnost Grčke da privuče međunarodne investicije fokusirane na pametnu održivost i električni transport.

Premijer Republike Grčke, Kyriakos Mitsotakis, prisustvovao je ceremoniji i rekao da snažno veruje u partnerstva. “Vlade ne mogu samostalno da realizuju, a privatni sektor nije odgovor na svako pitanje. Zbog toga je ovaj ambiciozni poduhvat rezultat tesnog partnerstva između grčke države i Volkswagen grupe. Svetski lider u automobilskoj industriji ima za cilj da do 2050. godine svoju flotu vozila i kompaniju učini potpuno neutralnom prema ugljiku; radi zajedno sa evropskom državom na režimu pune transformacije“.

Zamenik ministra spoljnih poslova Costas Fragkogiannis rekao je: „Danas je sjajan dan za Astipaleju, region Dodekanez, Egejsko more i celu Grčku. Danas pokrećemo prvi projekat „Pametno zeleno ostrvo“ u našoj zemlji, koji označava veliku promenu u našim stavovima. Električni transport i holistički, zeleni i održivi akcioni plan imaće pozitivan uticaj na svakodnevni život stanovnika ostrva. U kombinaciji sa pionirskim sistemom javnog prevoza, futurističke ideje pretvaramo u stvarnost. Danas Grčka pokazuje da je spremna da usvoji revolucionarne, inovativne i vodeće investicije koje odvode društvo na drugi nivo povezanosti, pametne održivosti i urođene upotrebljivosti“.

Dr Herbert Diess, izvršni direktor kompanije Volksvagen Group, rekao je da politika, poslovanje i društvo imaju zajedničku odgovornost da ograniče klimatske promene. “Naš dugoročni cilj je klimatski neutralna mobilnost za sve. A sa projektom Astipaleja istražićemo kako već danas ostvariti tu viziju. E-mobilnost i pametna mobilnost poboljšaće kvalitet života, istovremeno doprinoseći karbonski neutralnoj budućnosti. “

Opis projekta

Nakon nedavne najave grčke vlade da promoviše upotrebu vozila sa niskom i nultom emisijom, predstavljamo projekat „Pametno zeleno ostrvo“, koji će se prvi put primeniti na egejskom ostrvu. Grčka vlada i Volkswagen rade zajedno na razvoju ovog projekta – svetionika inovacija – kako bi Astipaleju pretvorili u model ostrva sa električnim transportom, novim transportnim uslugama i energetskom autonomijom putem hibridnog sistema napajanja iz OIE.

U srcu projekta je potpuno nov i napredan transportni sistem koji uključuje:

Podsticaji za zamenu konvencionalnih privatnih vozila električnim vozilima kroz program finansiranja. Ukupno bi oko 1.000 električnih vozila trebalo da zameni oko 1.500 vozila motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Zameniti javna i komunalna vozila na ostrvu – policiju, hitnu pomoć i autobuse – e-vozilima uz podršku Volkswagen grupe.

Uspostaviti potrebnu infrastrukturu za integrisanu mrežu za punjenje električnih vozila.

Formiranje sistema javnog prevoza na zahtev, korišćenjem digitalnih aplikacija koje će stanovnicima i posetiocima omogućiti veću slobodu putovanja korišćenjem usluga razmene vozila, e-mopeda i e-bicikala.

Grčka vlada će olakšati sve potrebne procese potrebne za prilagođavanje autonomne vožnje kada to postane moguće.

Uključivanje u budućnost

Nacionalni plan za prelazak na elektrifikaciju jedan je od centralnih stubova ekološke strategije grčke vlade za postupno ukidanje fosilnih goriva. Plan obuhvata sve nivoe vlasti – lokalnu, regionalnu, nacionalnu – tržište, privatna preduzeća i pojedince. Podržava ga grčki izuzetno inovativan i važan „Zeleni ugovor“ koji je početkom juna potpisalo 19 organa javnog i privatnog sektora i grčka ministarstva za infrastrukturu i životnu sredinu.

Grčka se zalaže za promociju održivog razvoja, zelene energije i inovacija kao neophodnih uslova za kontinuirano poboljšanje socijalnih, ekonomskih i ekoloških uslova u zemlji. U tom kontekstu, vlada je usvojila nacionalne strategije za ublažavanje klimatskih promena putem dekarbonizacije, energetske efikasnosti, obnovljive energije i elektrifikacije, i preduzima neophodne korake da podrži i olakša prelazak na ekonomiju zelenog rasta.

Grčka je spremna da podrži lokalne projekte i partnerstva usmerena na pomoć gradovima i zajednicama u njihovim lokalnim razvojnim strategijama. Vlada uzima u obzir globalne izazove i mogućnosti koje nudi razvoj u oblastima zelene energije, električnih vozila, najsavremenijih tehnologija i putovanja na zahtev.

Astipaleja: Pametno zeleno ostrvo

Astipaleja je ostrvo u Dodekanezu u južnom Egeju površine oko 100 kvadratnih kilometara. Ima oko 1.300 stanovnika koji svake godine primi oko 70.000 posetilaca. Astipaleja ima vrlo ograničenu uslugu prevoza sa dva autobusa koja saobraćaju samo na jednom malom delu ostrva. Trenutno je potražnja za energijom gotovo u potpunosti pokrivena izvorima fosilnih goriva. Ostrvo teži da postane pionir održivog turizma u narednim godinama i stoga podržava održivi prevoz./ ibna