Grčka bi mogla da se opredeli za ranu otplatu kredita od MMF-a, kažu u Ministarstvu finansija

Grčka bi mogla da se opredeli za ranu otplatu kredita od MMF-a, kažu u Ministarstvu finansija

Grčka vlada se priprema za prevremenu otplatu skupih kredita koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio tokom nekoliko godina finansijskog spasavanja.

U intervjuu za radio u utorak, ministar finansija Euklid Cakalotos je otkrio da se sredstva koja se uštede od visokih kamatnih stopa na ove kredite mogu koristiti za smanjenje poreza i promovisanje socijalne politike.

Prema rečima ministra, oko 3,5-4 milijarde evra duga Fondu servisira se sa 5 odsto kamate, stopom većom od one koja se trenutno nudi preko tržišta dugova i daleko iznad kredita za finansijsko spasavanje koji se duguju evropskim poveriocima.

Cakalotos je rekao da se to pitanje može razmotriti na godišnjim proletnim sastancima MMF-a od 12. do 14. aprila. Procenjuje se da se ukupno oko 150 miliona evra kamata može uštediti putem mogućeg ranijeg vraćanja kredita.

Prinosi grčkih obveznica naglo su pali u poslednjih nekoliko dana, dok je atinska berza također stala, pomognuta oporavljenim bankarskim indeksima. Finansijski analitičari ističu da će prevremena otplata kredita MMF-a biti pozitivan signal investitorima iz Grčke, jer će poboljšati percepciju o sposobnosti zemlje da servisira svoj dug.

U opsežnom intervjuu, Cakalotos je takođe otkrio da je vlada spremna da donese zakone koji predviđaju otplatu dugova fondovima socijalnog osiguranja i poreskim vlastima u čak 120 rata. On je istakao da će se „pametni sistem“ koristiti za isključivanje strateških neplatiša i pomoć onima kojima je najpotrebnija. Štaviše, ministar je napomenuo da ovo pitanje ne zahteva odobrenje grčkih međunarodnih kreditora.

Komentarišući izveštaje lokalnih medija koji sugerišu da je smanjenje praga oslobađanja poreza na dohodak do 2020. godine neizbežno, Cakalotos je pozvao na strpljenje. On je istakao da je njegov odgovor bio potpuno isti kada su mediji sugerisali da je smanjenje penzija nezaobilazno, samo da bi vlada na kraju dokazala suprotno.