Grčka: Budući saziv parlamenta će imati konačnu reč o ustavnoj reviziji

Grčka: Budući saziv parlamenta će imati konačnu reč o ustavnoj reviziji

Završetak druge faze revizije Ustava Grčke, koja se održava danas, zaključuje jedan od glavnih prioriteta koje je Ciprasova vlada postavila. U kontekstu napetosti i kontroverzi, posebno u pogledu načina na koji će predsednik Republike biti izabran, verske neutralnosti države i Zakona o odgovornosti ministara, poslanici su usvojili članove Ustava koji će biti razmotreni na narednim sednicama Parlamenta, koje imaju poslednju reč. Konačni rezultati glasanja biće objavljeni kasno večeras.

Cipras osuđuje Mitsotakisa zbog korišćenja mahinacija u vezi s Ustavom

Pošto je grčki premijer govorio o mogućnosti važnih progresivnih institucionalnih rezova koji će ostaviti trag levice i Kiriakosu Mitsotakisu, govoreći o propuštenoj prilici, sve će se procenjivati po sastavu sledeće vlade. Osim toga, o opsegu i sadržaju revidiranih članova odlučuje naredni Dom.

Zaista, Aleksis Cipras je kritikovao mahinacije Nove demokratije optužujući ih za krivično delo podmićivanja ministara, kako bi onemogućili da ovo prođe prostom većinom u sledećem Domu, ističući implicitno da je to usmereno na otpisivanje prekršaja koje su počinili funkcioneri u prošlosti.

Istovremeno, on je govorio o “političkom oportunizmu” u vezi sa predlogom ND, prema kojem predsednik Republike može biti izabran prostom većinom od 151 poslanika nakon dva neuspela pokušaja da se prikupi 180 glasova. “Nećete pobediti na narednim izborima”, rekao je on obraćajući se Kiriakosu Mitsotakisu.

SIRIZINE sugestije su katastrofalne, naglašava Mitsotakis

Sa svoje strane, lider ND je opisao kao “katastrofalne” predloge SIRIZE za reviziju Ustava, kao što je uvođenje proporcionalne zastupljenosti i razdvajanje izbora predsednika Republike od raspuštanja parlamenta. Štaviše, on je optužio vladu da se ne slaže sa revizijom člana 16 koji bi otvorio put za osnivanje nedržavnih univerziteta.

Zaštita primarne stambene jedinice otključava isplatu od jedne milijarde evra

Istovremeno, u Atini je interesovanje fokusirano na proces finaliziranja novog okvira za zaštitu primarnih stambenih jedinica, što je takođe preduslov za „deblokiranje“ isplate milijarde evra iz profita od grčkih obveznica. Ključni datumi za grčku vladu su 25. mart i sastanak radne grupe, kao i sastanak Evrogrupe 5. aprila, ali i neformalna sednica Devetnaestorke u Bukureštu krajem marta./ibna