Grčka će predstaviti sveobuhvatni paket hitne ekonomske pomoći

Grčka će predstaviti sveobuhvatni paket hitne ekonomske pomoći

Grčki ministri finansija, rada i razvoja objaviće u ponedeljak detalje Vladinog sveobuhvatnog plana za podršku ekonomiji i upravljanje uticajem pandemije koronavirusa na poslovanje, radna mesta i ekonomsku budućnost zemlje.

Jedan od ključnih ciljeva Vlade je da osigura likvidnost realne ekonomije sve dok se primenjuju različiti stepeni ograničenja i zabrana kretanja koji utiču na preduzeća, radnike i pojedince.

Hiljade preduzeća iz gotovo svih sektora grčke ekonomije suočava se sa padom prihoda već više od dve nedelje, a obaveze i dalje pristižu. Ministarstvo finansija najavilo je nameru da revidira državni budžet za 2020. godinu, kako bi se izdvojilo 10 milijardi evra za borbu protiv uticaja pandemije.

Danas će na spisak onih koji su pogođeni COVID-19 biti dodata preduzeća koja ispunjavaju uslove za podršku države. Štaviše, očekuje se da će biti objavljen plan o državnim garancijama za zajmove, dodelu sredstava EU, obustava poreza i doprinosa za socijalno osiguranje i inicijative za zamrzavanje bankarskog duga i otplate kredita (moguće do 30. septembra).

Zaštita primarnog vlasništva nad stambenim jedinicama je takođe u planu, zajedno sa obustavom bankarskih čekova na 75 dana za preduzeća pogođena koronavirusnom krizom, uključujući ona koja će biti prihvatljiva za podršku u aprilu.

Planovi takođe uključuju i stručnjake – kao što su pravnici, lekari, inžinjeri, arhitekti, računovođe, nastavnici i istraživači – u nedavnoj objavljenoj šemi za kompenzaciju od 800 evra.

Lokalni izveštaji nagovestili su tokom vikenda da administracija grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa planira postepeno ukidanje zabrane kretanja od 10. maja.

Citirajući zdravstvene stručnjake i vladine zvaničnike, smatra se da bi ovaj scenario mogao postati moguć ako se trenutne hitne mere za borbu protiv širenja koronavirusa u Grčkoj pokažu uspešnim i ako ih se građani u potpunosti budu pridržavali u narednom periodu.

Najbolji scenario uključuje početno ukidanje ograničenja kretanja, nakon čega sledi otvaranje škola i preporuka za otvaranje lokalnih i međunarodnih letova.

U nedelju je Ministarstvo zdravlja objavilo da je u Grčkoj zabeleženo 95 novopotvrđenih slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih virusom 1156. Ukupan broj smrtnih slučajeva od koronavirusa iznosi 38./ibna