Grčka: Ciklon “Janos” za sobom ostavio troje mrtvih i nesagledive posledice katastrofe

Grčka: Ciklon “Janos” za sobom ostavio troje mrtvih i nesagledive posledice katastrofe

Grčka zbraja štetu od katastrofalnog prolaska mediteranskog ciklona „Janos“ koji je teško pogodio ostrva Jonskog mora, region Tesalije i posebno prefekturu Kardica, gde je troje građana smrtno stradalo, a najmanje dvoje se još uvek smatra nestalim.

„Janos“ je posebno teško pogodio region Tesalije, koji civilna zaštita nije uključila u  planove za stavljanje u pripravnost, pa je državni mehanizam bio nespreman za borbu sa jakom kišom koja je pogodila jugozapadni deo Tesalije.

Prema rečima profesora geologije i predsednika Organizacije za planiranje i zaštitu od zemljotresa Efthimiosa Lekkasa, za 24 sata u okrugu Kardica palo je više od 2,5 miliona tona vode, što je rezultiralo poplavljivanjem više od 5.000 kuća, kolapsom mostova, dok je veći deo putne mreže, vodovodne i elektroenergetske infrastrukture uništen.

Profesor Lekkas opisao je Kardicu kao „gotov grad“, pošto je video i proučio više od 100 mesta katastrofe širom sveta.

Nema radnje u istorijskom centru grada i na svim ulicama koje se protežu u centru, a da nisu u potpunosti uništene.

Stanovnici smatraju da je nedostatak političke odluke da se razbije nasip reke Karampali koja se nalazi na periferiji grada, sa strane polja, kako bi spasio grad Kardicuima i elemente krivičnog dela.

97% preduzeća u centru Kardice pretrpelo je nesagledivu štetu, dok je centar grada bez električne energije već tri dana.

Jonska ostrva su takođe posebno snažnopogođena , jer su se našla u epicentru mediteranskog ciklona „Janos“. Luke, pristaništa, ali i kuće i infrastruktura teško su oštećeni jakim vetrom od 10 bofora i klizišta izazvanih obilnim kišama. Tipičan slučaj je selo Assos u Kefaloniji, koje je bukvalno zakopano ispod kamenja sa susedne planine.

„Janos“ je potonuo ukupno 43 broda u Kefaloniji, tokom dva dana divljanja oluje.

Takođe, u prefekturi Korint, selo Loutra iz Oraia Eleni poplavila je jaka kiša koja je uništila automobile i kuće. / Ibna