Grčka: Cipras uputio čestitku Bajdenu

Grčka: Cipras uputio čestitku Bajdenu

Bivši premijer i predsednik SIRIZA-Napredne alijanse Aleksis Cipras čestitao je Džou Bajdenu izbor za 46. predsednika SAD ističući da je izborom Bajdena počela nova era, kako za Sjedinjene Države, tako i za međunarodnu zajednicu.

Cipras je naglasio jedinstvenu priliku koja se pruža za jačanje multilateralne diplomatije i međunarodnih organizacija, posebno u oblasti klimatskih promena i kontrole naoružanja, zaštite međunarodnog prava i jačanja odnosa SAD-a i EU na uravnoteženoj osnovi.

U teškom trenutku za region Istočnog Mediterana, Cipras ističe da prijateljstvo, iskustvo i dugogodišnja podrška Džoa Bajdena u grčko-američkim odnosima mogu doprineti stabilnosti i miru u regionu, ali i pravednom i trajnom rešenju kiparskog pitanja, na osnovu rezolucija UN.

Šef SIRIZE u svom pismu podseća na podršku administracije Obame-Bajdena grčkom narodu tokom teških godina ekonomske krize 2015-2016 i napore da se prevaziđu politike štednje.

Istovremeno je citirao odlomke iz govora bivšeg američkog predsednika Baraka Obame iz posete Atini: „Budući da su naše demokratije participativne, u mogućnosti smo da primimo ljude i izbeglice u nevolji u našim zemljama. Velikodušnost grčkog naroda prema izbeglicama koje su stigle do vaših obala inspirisala je svet“.

Aleksis Cipras takođe podvlači podršku Džoa Bajdena Prespanskom sporazumu, kao što je to izraženo na sastanku koji su imali u februaru 2019. godine.

Na kraju, predsednik SIRIZA-Napredne alijanse posebno se osvrnuo na „Mandat za akciju“ u brojnim kritičnim oblastima, za koji je Bajden rekao da mu ga je dao američki narod. Cipras u pismu primećuje da su američki izbori istakli  globalnu potrebu za naprednim liderima koji će ponuditi napredna rešenja za savremene izazove: podržati javno zdravlje u suočavanju sa pandemijom, boriti se protiv klimatskih promena i protiv rasizma, promovisati vladavinu zakona, socijalne pravde i rodnih prava. / ibna