Grčka delegacija napustila sastanak Parlamentarne skupštine NATO

Grčka delegacija napustila sastanak Parlamentarne skupštine NATO

Grčka delegacija, u znak protesta, napustila je sednicu Parlamentarne skupštine NATO-a u Brisel, demantujući stav predsednika u zajedničkoj izjavi. Grčki delegati učestvovali su u radu Parlamentarne skupštine NATO-a na zajedničkoj sednici Odbora za politička pitanja, odbranu, bezbednost i finansije, koja je održana u Briselu od 17. do 19. februara 2020. godine.

Izjavu su potpisali poslanici Marietta Giannakou i Manousos Voloudakis iz Nove demokratije, Theodora Tzakri i Marios Katsis iz SIRIZA-e, kao i Andreas Loverdos iz Pokreta promena:

„Tokom rada Parlamentarne skupštine NATO-a u Briselu, u svojstvu grčke delegacije, istakli smo pitanje tursko-libijskog Sporazuma, koji krši međunarodno pravo i suverena prava Grčke.

U diskusiji koja je usledila nakon napomena turskog ambasadora u NATO-u, s jedne strane, tražili smo odgovore na pitanje kršenja grčkih suverenih prava; s druge strane, želeli smo da obavestimo kolege članice NATO iz ostalih zemalja o ilegalnim aktivnostima Turske i riziku koji stvaraju u regionu.

Posebno smo istakli činjenicu da Turska svojim sporazumom s Libijom namerno krši princip međunarodnog prava koja predviđaju da u razgraničenju ekskluzivnih ekonomskih zona (EEZ) ostrva moraju biti uzeta u obzir. Takođe smo podvukli da na drugom polju već svedočimo da Ankara hoda po žici preko zakona iz ove oblasti: Turska već sprovodi operacije bušenja u okviru kiparske EEZ na parcelama dodeljenim putem međunarodnog tendera za istraživanje naftnim kompanijama iz država članica NATO, kao što su Francuska i Italija.

Predsedavajući ovog tela sistematski je prekidao iznošenje naših stavovoa i pitanja, ne dozvoljavajući nam da izložimo svoje argumente.

Nakon što smo izneli naše primedbe uz neprestana prekidanja, Delegacija je napustila sednicu u znak protesta, demantujući stav predsedavajućeg“, zaključuje se u izjavi članova grčke delegacije. / ibna