Grčka: Dendias i Erray u Tunisu razgovarali o jačanju bilateralnih odnosa

Grčka: Dendias i Erray u Tunisu razgovarali o jačanju bilateralnih odnosa

Ministar spoljnih poslova Tunisa Noureddine Erray primio je grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa, koji je boravio u radnoj poseti ovoj zemlji u znak podrške prijateljstvu i saradnji dveju zemalja.

Tokom sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Tunisa, dvojica ministara razgovarala su o razvoju bilateralnih odnosa između Tunisa i Grčke, kao i o načinima njihovog daljeg jačanja, posebno na ekonomskom polju, u svetlu obećavajućih prilika za saradnju koje se javljaju u obe zemlje u mnogim oblastima.

Dve strane naglasile su potrebu da se ove godine ubrzaju bilateralni kontakti, posebno na 11. sednici Zajedničkog odbora Tunis-Grčka, kao efikasanom mehanizmu za raspravu o načinima diferencijacije bilateralne saradnje dveju prijateljskih zemalja i podsticanje investicija obe strane.

Dva ministra su takođe preporučila da se izvrše pripreme za četvrti sastanak političkih konsultacija dveju zemalja, kako bi se mogle dalje jačati i pravilno oblikovati, posebno nakon pandemije koronavirusa i ekonomskih i razvojnih izazova koje predstavlja u sadašnjosti, ali i budućnost građana dveju zemalja.

Tokom razgovora, razmenili su mišljenja o situaciji u regionu, posebno o krizi u Libiji. U tom kontekstu, dva ministra su ponovo potvrdila podršku Tunisa i Grčke za miran kompromis između zaraćenih strana u Libiji i poštovanje međunarodnih zakona i relevantnih rezolucija UN-a, kako bi se obezbedilo jedinstvo Libije, kao i blagostanje naroda, navodi se u izjavi tuniskog ministra spoljnih poslova.

Dve strane također su potvrdile želju da zajedno rade na podršci naporima usmerenim na jačanje bezbednosti, mira i stabilnosti u evro-mediteranskom prostoru i postizanje prosperiteta za narode u regiji.

Na kraju sastanka, dva ministra su potpisala bilateralni sporazum o pomorskom saobraćaju, koji ima za cilj promovisanje ekonomskih i trgovinskih odnosa, kao i razvoj pomorske saradnje dveju zemalja.

Nakon sastanka sa svojim tuniskim kolegom, grčkog ministra spoljnih poslova primio je predsednik Tunisa Kais Saied. / ibna