Grčka: Dendias i Ozugergin razgovarali o pripremama za predstojeću posetu Turskoj

Grčka: Dendias i Ozugergin razgovarali o pripremama za predstojeću posetu Turskoj

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias primio je u sredu, u Ministarstvu spoljnih poslova, turskog ambasadora u Atini, Buraka Ozugergina.

Sastanak je održan u okviru pripreme za posetu Dendiasa Turskoj 14. aprila, na poziv turskog kolege Mevluta Čavušoglua.

Nikos Dendias je na Twitteru objavio da su „tokom sastanka razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnom razvoju s obzirom na moju potencijalnu posetu Turskoj 14. aprila, ako uslovi dozvole“.

Prema diplomatskim izvorima grčkog Ministarstva spoljnih poslova, tokom sastanka Nikos Dendias ponovio je potrebu da se Turska uzdrži od provokativnih akcija. U tom kontekstu, istakao je da najave date tokom jučerašnjeg sastanka turskog Saveta bezbednosti ne doprinose konsolidaciji konstruktivne atmosfere između dve zemlje.

Prema ekskluzivnom izveštaju IBNA, tokom sastanka razgovaralo se o načinima održavanja trenutne mirne atmosfere.

Prema turskim diplomatskim izvorima, obe strane su naglasile važnost omogućavanja da  nedavni kontakati budu kontinuirani, te je u tom kontekstu turski ambasador izjavio da je Turska spremna na sve što je u njenoj moći kako bi poseta Nikosa Dendiasa bila uspešna i efikasna.

Komentarišući nezvanične informacijeiz Ministarstva spoljnih poslova, turski izvori primetili su da je to bio vrlo prijatan sastanak. / ibna