Grčka: Dendias i Shoukry razgovarali o bilateralnim i regionalnim pitanjima

Grčka: Dendias i Shoukry razgovarali o bilateralnim i regionalnim pitanjima

Ministar spoljnih poslova Arapske Republike Egipat Sameh Shoukry primio je u Kairu svog grčkog kolegu Nikosa Dendiasa.

U postu na Facebook stranici egipatskog Ministarstva spoljnih poslova se kaže da je „ministar spoljnih poslova Sameh Shoukry primio svog grčkog kolegu kako bi razgovarali o načinima unapređenja saradnje između dve zemlje, te o brojnim regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa“.

Prema izveštaju, sastanak dvojice ministara odvijao se u kontekstu redovnih međusobnih sastanaka.

Prema rečima predstavnika egipatskog Ministarstva spoljnih poslova ambasadora Ahmeda Hafeza, dvojica ministara su naglasila snažne grčko-egipatske odnose i prijateljske veze koje dve zemlje obavezuju na svim nivoima. Ministar Shoukry je naglasio interes Egipta da olakša tok grčkih investicija u Egiptu i ukloni prepreke s kojima se grčke kompanije mogu suočiti u zemlji. Takođe se osvrnuo na podršku turističke saradnje dve zemlje i naglasio da se Egipat raduje brzom početku saradnje dveju zemalja u energetici.

Tokom sastanka razgovarano je i o raznim regionalnim pitanjima i poslovima. Dendias i Shoukry pozdravili su nivo političkih konsultacija između dve zemlje radi usaglašavanja stavova u vezi sa svim događajima u regionu. / ibna