Grčka: Dendias poslao pismo Varhelyiju o suspenziji carinske unije EU i Turske – donosimo celo pismo

Grčka: Dendias poslao pismo Varhelyiju o suspenziji carinske unije EU i Turske – donosimo celo pismo

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, u pismu komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju i obaveštenju izvršnom potpredsedniku Evropske komisije za ekonomiju Valdisu Dombrovskisu, naglašava da Turska nastavlja jednostrano kršiti carinsku uniju EU i Turske, usvajanjem necarinskih, zakonskih i ekvivalentnih mera.

U tom kontekstu, pozvao je Evropsku komisiju da odmah razmotri usvajanje daljih mera.

Takođe je naglasio da, kao poruku neodobravanja stalnog delinkventnog ponašanja Turske prema Evropskoj uniji, treba razmotriti mogućnost potpune suspenzije carinske unije EU-Turska.

Puno pismo:

Poštovani komesare,

Kao što znate, Turska u mnogim slučajevima krši carinsku uniju namećući, jednostrano, nepredviđene zakonodavne, carinske i ekvivalentne mere, što se, između ostalog, ogleda u nedavnom Izveštaju o napretku za 2020. godinu. Ova situacija dovodi do ozbiljnih poremećaja u trgovinskom toku carinske unije, na štetu građana i preduzeća Unije.

Kao odgovor na ovo nekonvencionalno ponašanje Turske, trebali biste odmah razmotriti usvajanje daljih mera zaštite u svim prijavljenim slučajevima ozbiljnih poremećaja privrednih aktivnosti u oblastima carinske unije, u skladu sa članom 60 Dodatnog protokola 1970 i članom 58 Odluke 1 / 95 Saveta za pridruživanje EU-Turska.

Pored toga, kao poruku neodobravanja stalnog delinkventnog ponašanja Turske prema Evropskoj uniji, moramo razmotriti potpunu suspenziju carinske unije, ovog puta zasnovanu na Bečkoj konvenciji o zakonu o ugovorima (član 60 i dalje).

Koristim priliku da vam uputim svoje najljepše pozdrave.

Iskreno Vaš

Nikos Dendias »

Evropska komisija je potvrdila da je primila pismo od Dendiasa, ali nije komentarisala njegov sadržaj, dok je portparol Komisije Ana Pisonero rekla da Evropska komisija ispituje sadržaj pisma i da će odgovoriti na odgovarajući način. / ibna