Grčka: Dendias poslao poruku Turskoj u vezi sa predstojećim samitom EU

Grčka: Dendias poslao poruku Turskoj u vezi sa predstojećim samitom EU

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias obratio se novinarima u vezi s provokativnim, agresivnim i ilegalnim ponašanjem Turske, kako je okarakterisano u komunikaciji. Sa samitom EU pred vratima, tokom kojeg će se razgovarati o evro-turskim odnosima i mogućnosti sankcija, Nikos Dendias poslao je poruku Turskoj nakon što je ta država u poslednjih nekoliko sati izdala saopštenja u korist svog evropskog kursa.

Grčki ministar u svojoj izjavi primećuje:

„Kao što znate, Turska je svojim provokativnim, agresivnim i ilegalnim ponašanjem koje sve više eskalira, najavila da produžava svoja seizmička istraživanja do 29. novembra.

Turska, dakle, od avgusta do danas neprestano pojačava svoje nezakonite radnje u istočnom Mediteranu, otvoreno kršeći međunarodno i pomorsko pravo. Silom pokušava stvoriti činjenice ostvarene na štetu država članica EU. Ona prezire jasne stavove i odluke EU, ali i apele međunarodne zajednice.

Turska je, nažalost, propustila još jednu važnu priliku da prekine svoje trajno nezakonito ponašanje, sve dok bi to imalo smisla.

Sada to postaje jasno i u Evropi postoji uverenje da je Turska odlučila da radi protiv međunarodnog prava i evropskih ciljeva.

Odlučila je da deluje kao revizionistički, destabilizujući faktor, opasan za bezbednost neposrednog i šireg regiona, ali i za prioritete i vrednosti koje izražava i promoviše EU.

Iako dokazi od početka nisu ostavljali puno prostora za optimizam, sve to vreme Grčka sistematski izjavljuje da je spremna za dijalog, pod uslovom da provokacije budu okončane.

Čvrsto verujemo da je ovo jedini legitimni način za rešavanje spora koji imamo sa susednom državom.

Na sličan način, EU je odlaganjem odluka o merama i sankcijama izjavila da je spremna da razmotri pozitivnu agendu akcija i politika prema Turskoj, ali pod istim uslovom: da turske ilegalne aktivnosti jednom zauvek prestanu.

Ankara svojim najnovijim ilegalnim akcijama ruši sve izglede za dijalog sa našom zemljom. Nažalost, to ne ostavlja prostora za neku pozitivnu agendu na predstojećem Evropskom savetu.

Nakon što je svojim postupcima poništila svaki potez koji bi nagovestio, makar malu, promenu u odnosu prema Grčkoj i Kipru i spremnost da odgovori na pozive EU, Turska zatvara prozor mogućnosti koji se otvorio našim pozitivnim stavom i odlukama Evropskog saveta.

Turskoj su do sada pružene sve prilike. Nije odgovorila.

Svaka zlonamerna manifestacija takozvane „dobre volje“ u poslednjem trenutku, bilo koji pretenciozan „pozitivan“ gest, imaće za cilj samo čišćenje ukaljane slike uporno neprihvatljivog delinkventnog ponašanja.

Ovaj put, uprkos bilo kakvim kasnijim izjavama, Turska neće tako lako zavaravati EU. Evropska unija nije naivna.

Naravno, Grčka je uvek ostala verna ideji iskrenog dijaloga. Ipak, s tim u vezi zahteva sagovornika koji će svoju privrženost međunarodnom pravu dokazati kao trajni izbor, a ne kao mogućnost“, zaključuje Nikos Dendias. / ibna