Grčka: Dendias putuje u Tobruk na sastanak sa Salehom, koji traži egipatsku vojnu intervenciju u Libiji

Grčka: Dendias putuje u Tobruk na sastanak sa Salehom, koji traži egipatsku vojnu intervenciju u Libiji

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias boravi u vanrednoj poseti Libiji u sredu, 1. jula, gde će imati sastanak sa predsedavajućim Predstavničkog doma libijskog Parlamenta Aquila Salehom.

Saleh, za kojeg grčki diplomatski zvaničnici kažu da je redovan grčki sagovornik, u intervjuu za egipatsku novinsku agenciju MENA pre nekoliko dana pozvao je egipatskog predsednika Abdela Fattaha el-Sisija da vojno interveniše u Libiji, jer to smatra neophodnim za održavanje bezbednosti u Libiji i Egiptu.

“Ovakva akcija bi bila legitimna samoodbrana ako bi teroristi i naoružane milicije prešle crvenu liniju o kojoj je predsednik Sisi govorio tokom svog poslednjeg govora”, objasnio je Saleh.

Nakon pogrešnog izbora grčke Vlade da se uključi u libijski građanski rat podrškom strani Halife Haftara, kojeg je ugostila u Grčkoj, umešanost Grčke sa kontroverznim članom libijske političke scene, koji od strane zemlje traži vojnu intervenciju, opet verovatno nije najbolji izbor za grčku diplomatiju.

Međutim, grčki diplomatski izvori primećuju da je poseta deo nepokolebljivih napora Grčke da aktivno doprinese prekidu vatre i pronalaženju političkog rešenja u Libiji, u kontekstu Pododbora Saveta bezbednosti i spoljnih poslova UN u Berlinu, daleko od stranih intervencija koje potkopavaju sigurnost i stabilnost u regionu i istovremeno zanemaruju interese libijskog naroda./ibna