Grčka: Dendias se u Briselu sastao sa Vilmes i Stoltenbergom

Grčka: Dendias se u Briselu sastao sa Vilmes i Stoltenbergom

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias sastao se sa belgijskom ministarkom spoljnih poslova Sophie Vilmes i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

U saopštenju u vezi sa sastankom, belgijsko Ministarstvo spoljnih poslova kaže da se „u utorak, 26. januara, zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova Sophie Vilmes sastala sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom tokom njegove posete Briselu. Dvoje ministara su razmenili iskustva o upravljanju pandemijom COVID-19 u svojim zemljama i svoje stavove o važnim evropskim pitanjima.

Tokom sastanka, Belgija je, preko svoje ministarke spoljnih poslova i potpredsednice vlade, potvrdila podršku evropskom partneru u tenzijama na istočnom Mediteranu. Povratak dijalogu između Grčke i Turske za rešavanje bilateralnih sporova i nedavni konstruktivni stav Turske dva su događaja koja Belgija podstiče i koja će verovatno dovesti ovo pitanje do pozitivnog razvoja.

Konačno, ovaj sastanak je bio prilika za Belgiju da razmotri zvaničnu posetu Grčkoj u proleće 2021. godine, kako bi se ojačale bilateralne veze između dve zemlje, zavisno od razvoja situacije sa pandemijom “.

Prema saopštenju NATO-a, tokom sastanka Jensa Stoltenberga sa Nikosom Dendiasom u sedištu Alijanse, podelili su stavove o različitim pitanjima, kao što su situacija u istočnom Mediteranu, inicijativa generalnog sekretara “NATO 2030” i situacija u Libiji.

Generalni sekretar izrazio je zadovoljstvo nastavkom razgovora između Grčke i Turske o vojnom mehanizmu za deeskalaciju u istočnom Mediteranu uz posredovanje NATO-a. „Drago mi je kad vidim da su tenzije znatno popustile od moje posete Ankari i Atini prošlog oktobra i nadam se da možemo da nastavimo dalje da razvijamo mehanizam za deeskalaciju“, rekao je Stoltenberg, dodajući da „pripremni razgovori koji su održani juče u Istanbulu predstavljaju korak u pravom smeru za rešavanje osnovnih problema“.

Povodom inicijative “NATO 2030”, generalni sekretar je rekao: „Nameravam da dam niz preporuka za dalje jačanje transatlantske veze – kroz bliske i redovne konsultacije sa 30 saveznika – uključujući jačanje napora NATO-a za otpornost, povećati ulaganja u nove i nove revolucionarne tehnologije, ojačati političku ulogu i sposobnost NATO-a da brani međunarodni poredak zasnovan na pravilima i uspostaviti bližu saradnju sa sličnim demokratijama, uključujući Aziju i Pacifik“.

Što se tiče Libije, Jens Stoltenberg naglasio je da saveznici pomno prate politička zbivanja i pozdravljaju napredak postignut na Forumu libijskog političkog dijaloga, koji vode UN. Ponovio je dugogodišnji stav NATO-a da Alijansa ostaje posvećena savetovanju o razvoju odbrambenih i bezbednosnih institucija, uzimajući u obzir bezbednosne politike i uslove.

Generalni sekretar se takođe zahvalio Grčkoj na značajnom doprinosu NATO operacijama, uključujući i u vezi sa Stalnim mornaričkim timom 2 NATO-a i misijama podrške KFOR-a u Avganistanu i na Kosovu. / Ibna